29 August 2019
2210 accesări
0 comentarii

Cu toţii ştim că soarele ne ajută foarte mult la menținerea vitaminei D, aceasta având un rol extrem de important în menţinerea nivelului normal al calciului şi fosforului în sânge. Totodată, vitamina D se găseşte în mai multe surse alimentare, cum ar fi peştele, ouăle, laptele fortificat şi uleiul din ficat de cod. Potrivit dr. Daniela Dușa, medic specialist reumatolog, expunerea la lumina solară are un rol important ȋn sinteza vitaminei D3 la nivelul pielii. Așa că, zece minute de expunere la soare ȋntr-o zi este considerată o perioadă suficientă pentru a preveni carenţele de vitamina D.

„Această vitamină este un agent inhibitor important al resorbţiei osoase, având rol ȋn păstrarea masei osoase, iar secundar creşte absorţia intestinală de calciu. Aceste proprietăţi fac din vitamina D un factor important ȋn prevenţia şi tratamentul osteoporozei, boală scheletală caracterizată prin scăderea rezistenţei osoase şi risc crescut de apariţie a fracturilor. Vitamina D scade riscul apariţiei unor boli autoimune (diabet zaharat tip I, scleroză multiplă), însă scăderea riscului de apariţie a artritei reumatoide este discutabilă. Există studii care arată că marii consumatori de vitamina D asociază un risc mai mic de artrită reumatoidă, dar există şi studii care nu asociază nivelul de vitamina D cu riscul de artrită reumatoidă. În schimb un lucru este cert: pacienţii cu artrită reumatoidă care sunt ȋn puseu de activitate (prezintă artrite şi sindrom biologic de inflamaţie) trebuie să evite expunerea la soare”, a explicat medicul.

Specialistul a precizat că, în cazul bolnavilor cu reumatism cronic degenerativ (artroză, gonartroză, coxartroză, spondiloză) expunerea la soare şi talasoterapia sunt indicate, având efecte benefice asupra evoluţiei ulterioare a bolii.

Trebuie precizat şi că expunerea la soare, mai ales la razele ultraviolete, este cunoscută ca fiind unul din factorii declanşatori ai lupusului eritematos sistemic şi ai apariţiei simptomelor. Aşadar, o zi la plajă poate declanşa o erupţie pe piele ȋn zonele expuse la soare şi poate agrava celelalte simptome ale afecţiunii (artrite, poliserozite etc.).

Totuşi, a subliniat reumatologul, expunerea la soare este benefică la majoritatea persoanelor (femei la menopauză, vârstnici), dar există categorii de pacienţi, ȋn special cu boli autoimune, la care expunerea la soare poate declanşa sau agrava boala.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU