17 Decembrie 2017
800 accesări
0 comentarii

La ora actuală, antibioticele sunt folosite foarte des de către populaţie, acestea salvând sute de milioane de vieţi şi scurtând durata suferinţelor prin infecţii şi, desigur, în numeroase alte cazuri, prevenind apariţia unor sechele ale infecţiilor. Trebuie să ştiţi, însă, că la fel ca în cazul altor medicamente, utilizarea antibioticelor poate produce efecte nedorite. Specialiştii din cadrul Ministerului Sănătăţii susţin că diareea severă şi candidozele pot avea astfel de consecinţe ale unui tratament cu antibiotic.

Mai mult decât atât, apare pe o scară tot mai largă rezistenţa bacteriilor faţă de antibioticele la care sunt expuse, iar infecţiile determinate de bacteriile rezistente la antibiotice sunt mai greu de tratat. Apoi, antibioticele folosite anterior nu mai sunt eficiente şi va fi nevoie de antibiotice mai toxice şi mai costisitoare. Ca urmare, în unele cazuri, rămân foarte puţine soluţii pentru tratamentul infecţiilor cu bacterii rezistente.

„Dacă folosim antibiotice eronat sau când nu este nevoie de ele, atunci toate aceste riscuri apar fără a avea niciun beneficiu din administrarea lor. De aceea, ar trebui să recurgem la ele doar când ne sunt de folos, în acele infecţii care răspund la tratamentul cu antibiotice”, au precizat specialiştii.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU