Foto: Slab sau gras

Foto: Slab sau gras
19 Iulie 2020
1190 accesări
0 comentarii

Carbohidraţii sau glucidele sunt principala sursă de energie a organismului, aşa că, în funcţie de compoziţia şi impactul lor asupra glicemiei, aceştia se împart în două categorii. Acestea includ glucidele simple sau zaharurile (glucoza, fructoza şi zaharoza) şi glucidele complexe sau polizaharide.

Cert este că ambele tipuri stimulează secreţia de insulină, dar în moduri diferite. Spre exemplu, glucidele simple cresc rapid insulina şi au efect lipoformator (favorizează îngrăşarea), iar cele complexe se absorb lent şi determină o secreţie insulinică mai diminuată ca amplitudine, comparativ cu cele rapide. Astfel, este furnizată corpului o energie constantă pe tot parcursul zilei, sunt prevenite creşterile şi scăderile bruşte ale glicemiei, precum şi senzaţia de saţietate, precizează specialiştii slabsaugras.ro.

„Imaginaţi-vă organismul ca pe o maşină al cărei combustibil sunt glucidele. Dacă vreţi ca maşina să funcţioneze la randament maxim şi pe termen lung, veţi alege cel mai bun combustibil, nu?

La fel stau lucrurile şi cu glucidele - există glucide care promovează creşterea în greutate (siropuri, prăjituri, miere, rahat, smochine, halva, ciocolată, bomboane, biscuiţi, produse de patiserie, prăjituri, băuturi carbogazoase) şi glucide sănătoase (din fructe, legume, cereale integrale, lactate degresate şi leguminoase), care ajută organismul să funcţioneze optim, asigurând şi o parte din necesarul de vitamine şi minerale”, au explicat medicii.

Aceştia au precizat că excluderea completă a glucidelor din dietă este extrem de periculoasă, pentru că acestea reprezintă unica sursă de energie a creierului. Drept urmare, o dietă săracă în glucide va fi dăunătoare memoriei. În plus, o dietă bogată în carbohidraţi şi săracă în proteine ar avea efecte mult mai benefice asupra sănătăţii faţă de dietele bogate în proteine şi sărace în carbohidraţi.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU