fonddiferentaracealasigripa-1386089606

fonddiferentaracealasigripa-1386089606
fonddiferentaracealasigripa-1386089606
Boli şi afecţiuni
1735 accesări 04 Decembrie 2013 0 comentarii

Care este diferenţa dintre răceală şi gripă

Vă treziţi dimineaţa cu dureri de cap, nas înfundat şi febră mare şi daţi fuga la sertarul cu ceaiuri pentru guturai. Cu toate astea, febra continuă să crească, apar durerile musculare, tusea şi durerile oculare.
Toate aceste simptome sunt specifice gripei, fapt pentru care ar trebui să renunţaţi la „leacurile băbeşti“ şi să consultaţi medicul de familie, pentru că e foarte probabil să aveţi gripă. Este bine de ştiut că, odată instalată, răceala îşi face de cap şi poate să vă supere cu dureri de cap, nas înfundat sau febră, însă nu mai mult de 3-4 zile, timp în care nu e musai să rămâneţi în pat. În acest caz, cel mai supărător simptom ar putea fi roşul în gât sau lăcrimarea ochilor, însă medicii spun că nu se impune un tratament foarte complex şi că organismul poate să lupte cu microbii. În plus, o baie de aburi cu inhalante din uleiuri naturale poate face minuni. „De răcit, putem răci chiar şi de mai multe ori pe an, nu doar în sezonul rece, iar acest lucru nu trebuie să reprezinte neapărat un motiv de îngrijorare, cu atât mai mult cu cât, după fiecare episod de răceală, organismul capătă imunitate la microbii care au declanşat boala. De aceea, indiferent de anotimp, trebuie să avem un sistem imunitar puternic pentru a nu fi afectaţi de boli. În acest caz, cel mai important este să ne hidratăm corespunzător, să avem un aport de vitamina C şi să ne îmbrăcăm adecvat. Apoi, igiena este un factor care susţine sănătatea noastră şi a copiilor, pentru că ne protejează de virusurile care provoacă aceste afecţiuni. Nu în ultimul rând, în cazul răcelii nu avem nevoie decât de un tratament cu analgezice care reduc durerea”, explică dr. Gherghina Rizea, medic primar medicină de familie. Simptomele de gripă, mult mai violente Dacă răceala trece după câteva zile de tratament, gripa poate să ne chinuie şi câteva săptămâni, spune medicul. „Faţă de răceală, ea are un debut violent, cu febră foarte mare, ce atinge 40 grade. Mai mult, febra este însoţită de stări de oboseală şi slăbiciune, tuse uscată, lipsa poftei de mâncare, dureri muscu-lare, frisoane, dureri puternice de cap, roşu în gât, dureri oculare. Gripa poate produce apariţia infecţiilor, fapt pentru care consistenţa şi culoarea mucozităţilor nazale pot trece de la lichidul incolor, la unul mult mai dens şi de culoare gălbuie. Pentru că aceasta este o infecţie virală care se răspândeşte de la o persoană la alta, mai ales atunci când oamenii infectaţi tuşesc sau strănută, medicii recomandă evitarea sau limitarea contactului apropiat cu per-soanele bolnave”, completează medicul. În cazul în care, totuşi, vizitaţi sau îngrijiţi o persoană bolnavă de gripă, este recomandabil să purtaţi mască tot timpul cât sunteţi împreună în aceeaşi cameră. Vaccinarea antigripală rămâne recomandarea valabilă pentru fiecare sezon rece, mai ales grupurilor cu risc - croni- cilor, copiilor, vârstnicilor, dar şi gra-videlor. Odihna ajută organismul să se refacă mai repede, deci este bine să respectaţi programul de somn.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.