04 Iulie 2019
658 accesări
0 comentarii

Ne aflăm în plin sezon estival şi cabinetele medicale, precum şi serviciile de urgenţă sunt luate cu asalt de turişti ori de localnicii ce au neglijat măsurile minimale de protecţie împotriva îmbolnăvirilor specifice perioadei.

Fără a dori o ierarhizare a frecvenţei îmbolnăvirilor, vom enumera cele mai frecvente situaţii patologice întâlnite. Potrivit dr. Victor Loghin, medic primar ORL, otita externă mono sau bilaterală sau cum mai este cunoscută - otita de piscină, este o inflamaţie urmată de infecţia pielii ce acoperă conductul auditiv, manifestată prin durere vie, uneori pulsatilă, tumefacţia pielii conductului, scăderea auzului prin îngustarea conductului.

„Ea se produce prin iritarea cu apă a pielii plus/minus folosirea de obiecte contondente ce pot produce rănirea. Uneori poate apărea şi o scurgere murdară, purulentă. Tratamentul este complex şi necesită examinare medicală de specialitate, orice improvizaţie sau tratament empiric putând duce la complicaţii grave”, ne-a declarat specialistul.

Apoi, putem aminti rinosinuzita acută sau recidiva unei rinosinuzite cronice, prin expunerea nasului şi a cavităţilor învecinate la pătrunderea apei insalubre în ele. Boala se manifestă prin durere de cap sau centrată pe sinusuri, scurgere nazală muco-purulentă, ameţeli, obstrucţie nazală completă. Şi aceasta necesită tratament de specialitate, orice automedicaţie sau improvizaţie putând duce la complicaţii grave.

De asemenea, angina ori amigdalita acută eritematoasă (roşie ) sau purulentă reprezintă o patologie frecventă în sezonul estival, datorită consumului de băuturi sau alimente reci.

„Afecţiunea se manifestă prin febră cu sau fără frisoane, durere accentuată la înghiţire, tumefacţia ganglionilor de sub mandibulă. Starea generală poate fi alterată cu apatie, adinamie. Şi aici, consultul de specialitate este obligatoriu deoarece tratamentul este complex, orice improvizaţie putând determina complicaţii cu risc vital (flegmonul periamigdalian, de exemplu)”, a adăugat medicul.

Dr. Loghin a precizat că există şi alte situaţii patologice frecvent întâlnite, cum ar fi conjunctivita acută simplă sau purulentă, bolile digestive tip diaree estivală simplă ori, mai grav, toxiinfecţiile alimentare sau temuta insolaţie, prin expunere prelungită la razele soarelui, mai ales dat fiind faptul că sezonul 2019 este însoţit de recorduri termice.

Precizăm că insolaţia este rezultatul expunerii prelungite sau necontrolate la soare asupra corpului insuficient protejat sau neprotejat. Insolaţia poate produce o congestie a vaselor creierului, ce poate determina edem cerebral (hipertensiune intracraniană) sau hemoragii cerebrale. Aşa că, aveţi grijă cât vă expuneţi la razele solare, întrucât

insolaţia este o stare care vă poate pune viaţa în pericol şi care apare dacă organismul se supraîncălzeşte şi nu poate să-şi scadă temperatura.

Ulterior, persoana care suferă de insolaţie poate manifesta dureri de cap, incoerenţă în vorbire, stări de leşin, halucinaţii, convulsii şi chiar comă, în cazurile foarte grave.

De reţinut este faptul că în cazul îmbolnăvirilor, prezentarea la medic este obligatorie, pentru simplul fapt că orice improvizaţie va pute duce la complicaţii ce vor putea afecta grav starea de sănătate a pacienţilor.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU