15 Decembrie 2017
1394 accesări
0 comentarii

Pilulele contraceptive pentru femei sunt acele medicamente cu administrare orală ce conţin diverse tipuri de substanţe hormonale sintetice cu rolul de a preveni o eventuală sarcină. Ca urmare, femeile care doresc utilizarea acestui tip de contracepţie îşi vor alege din diversitatea de produse acea combinaţie care li se potriveşte cel mai bine, iar alegerea poate fi făcută cu ajutorul medicului ginecolog.

„Dacă vă veţi hotărî să luaţi contraceptive orale, veţi face parte din categoria celor o sută de milioane de femei din întreaga lume care folosesc pilulele ca metodă contraceptivă. În principiu, folosirea contraceptivelor orale nu influenţează starea de sănătate a femeii, însă extrem de rar pot apărea efecte secundare grave. Totuşi, aceasta nu înseamnă că ele pot fi «servite» tuturor fără o prealabilă prescripţie medicală. Aşa că, dacă vă hotărâţi să începeţi să folosiţi pilule ca metodă de contracepţie, adresaţi-vă medicului ginecolog, pentru o scurtă investigaţie a istoricului dumneavoastră medical, ce poate include factori de risc pentru tromboză, infarct miocardic sau accident vascular”, au declarat specialiştii Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie „Euromaterna”.

Aceştia au precizat că pastilele conţin doi hormoni: un estrogen şi un progesteron. Aceşti doi hormoni inhibă ovulaţia în fiecare lună, deci ovarele nu mai funcţionează (nu mai produc ovule), iar femeia nu mai poate rămâne însărcinată. În plus, aceşti hormoni îngroaşă glera cervicală, împiedicând accesul spermatozoizilor în uter. De asemenea, subţiază «căptuşeala» uterului (endometrul), ceea ce face imposibilă implantarea ovulului fecundat. Dacă aceste contraceptive sunt luate exact cum sunt prescrise, eficacitatea lor în prevenirea unei sarcini nedorite este de aproape 100%.

În concluzie, susţin medicii de la „Euromaterna”, pilulele reprezintă una dintre cele mai sigure metode contraceptive, după sterilizarea chirurgicală (feminină sau masculină).

Avantajele contraceptivelor orale

Medicii au mai declarat că unele dintre cele mai cunoscute avantaje ale pilulelor contraceptive sunt: abolirea durerilor menstruale, scurtarea perioadei de sângerare, dar şi ameliorarea simptomatologiei sindromului premenstrual la nivel fizic şi psihic. Totuşi, nu trebuie omis nici faptul că, în primele luni de la administrarea pilulelor, pot apărea efecte adverse minore, trecătoare, cum ar fi: migrenele, greaţa, mastodinia (tensiunea, durerea sânilor), dar şi uşoara creştere în greutate.

De obicei, aceste simptome trec după primele câteva cutii. În cazul în care nu dispar de la sine, puteţi scăpa foarte uşor de ele, optând pentru altă firmă producătoare de pilule. Din fericire, complicaţiile ce pot apărea sunt extrem de rare, dar trebuie avut în vedere că anumiţi factori favorizanţi pot contribui la apariţia altor probleme de genul fumatului, tromboza, embolia, obezitatea, diabetul, hipertensiunea arterială etc.

Ca urmare, în momentul în care medicul descoperă că sunteţi predispuse la aceste complicaţii, vă va sfătui să alegeţi metoda contraceptivă cea mai potrivită.

Pentru mai multe detalii şi programări, apelaţi numărul de telefon al Spitalului „Euromaterna”, 0241.605.555.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU