01 Octombrie 2020
871 accesări
0 comentarii

Uneori, motorul care ne dă viaţă, inima nu funcţionează aşa cum ne dorim, pentru că intervine infarctul miocardic sau atacul de cord, cum i se mai spune. Acesta, susţin specialiştii este o urgenţă medicală în care circulaţia sanguină a cordului este blocată brusc, determinând moartea muşchiului cardiac, prin lipsa de oxigen.

De regulă, majoritatea infarctelor miocardice sunt determinate de un trombus care blochează una dintre arterele coronare. Arterele coronare aduc sânge bogat în oxigen la inimă şi substanţe nutritive. Dacă acesta este blocat, muşchiul miocardic suferă de hipoxie şi moare, precizează dr. Corina Sava.

Ce se întâmplă, de fapt? Un cheag de sânge se formează acolo unde o arteră coronară este stenozată de către o placă ateromatoasă. În unele situaţii, această placă se fisurează sau chiar se rupe, declanşând formarea trombusului. „Desigur, nu toate persoanele prezintă aceleaşi simptome în infarctul miocardic. Cele comune sunt durerea retrosternală, dispneea, oboseala înainte cu câteva zile de infarct. De asemenea, o persoană care are angină realizează că crizele anginoase au devenit din ce în ce mai frecvente şi mai severe. Totodată, în timpul unui atac cardiac bolnavul poate simţi durere precordială care iradiază spre umărul stâng, braţul stâng ori spre gât. Cel mai grav este că, cel puţin la ora actuală, aproape una din trei persoane care au atac de cord nu simte durere. Acestea sunt mai ales femeile, persoanele cu insuficienţă cardiacă, diabet sau care au mai avut un atac de cord în antecedente”, a explicat medicul.

În acelaşi timp, trebuie luate în seamă şi stările de greaţă, transpiraţiile abundente bruşte, senzaţia de presiune cardiacă şi pierderea cunoştinţei. Deoarece un atac de cord poate fi ameninţător de viaţă, bărbaţii peste 35 de ani şi femeile peste 50 de ani care experimentează durere retrosternală necesită, neapărat, investigare de specialitate. Din păcate, foarte puţini oameni cunosc care sunt semnele care arată că ar putea suferi un infarct cât de curând, având în vedere că simptomele pot fi confundate cu cele ale unor alte afecţiuni comune. Cu toate acestea, succesiunea lor este felul în care organismul arată că urmează să suferiţi un infarct. Specialistul a precizat că unul dintre cele mai frecvente simptome care prevestesc din timp infarctul este angina pectorală stabilă. Aceasta se manifestă cu durere frecventă la nivelul pieptului, mai ales după efort fizic sau stres, care dispare la repaus. De obicei, aceasta este un simptom timpuriu care prevesteşte un atac de cord. Angina pectorală instabilă (pre-infarct) este, de fapt, o durere mai puternică şi prelungită la nivelul pieptului, care nu se ameliorează la repaus. Bineînţeles, pre-infarctul poate avansa rapid spre infarct, deci necesită o vizită imediată la urgenţe.

Apoi, atunci când intervin durerea, presiunea sau disconfortul în piept (în special, în partea stângă), durerea de spate, de gât, bărbie şi braţ stâng, iar este un semnal de alarmă. Totuşi, durerea poate fi confundată cu cea de stomac. Un pacient ar trebui să îşi poată da seama că ceva nu este în regulă în organism şi când aceste stări dispar şi reapar, dar mai ales când se confruntă cu ameţeli frecvente, dificultăţi de respiraţie, tuse ori intensificarea ritmului cardiac.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU