07 Septembrie 2017
1362 accesări
0 comentarii

După calciu, fosforuleste al doilea element mineral din organism şi este prezent în orice ţesut. În organismul unui adult, fosforul reprezintă un procent în greutatea corporală, adică aproximativ 600-700 gr, regăsit sub formă de fosfaţi anorganici şi organici.

Potrivit medicilor de la Medstar GENERAL Hospital, „Analiza de laborator, pentru aflarea nivelului de fosfor din organism, este indicată în: insuficienţă renală; afecţini osoase; hiper sau hipoparatiroidism; nefrolitiază; alcoolism cronic; suspiciune de deficit de vitamina D. Este indicat să nu se consume alimente cu cel puţin opt ore înaintea recoltării probei de sânge. Nivelul fosforului din organism este influenţat de metabolismul calciului sau de concentraţia parathormonului (PTH). De asemenea, pot exista variaţii în funcţie de sezon (valori mai ridicate în lunile mai-iunie, valori mai scăzute în lunile de iarnă), dar şi în funcţie de momentele zilei (valori crescute dimineaţa, valori scăzute seara)”.

Rezultatul analizelor de laborator, care indică valori scăzute, se datorează unor diete sărace în fosfor, malnutriţie, deficit de vitamina D, consum cronic de alcool, hiperparatiroidism, osteomalacie, hipercalcemie, acidoză diabetică, hiperinsulinism etc.

Atleţii de performanţă sau cei care practică bodybuilding prezintă, de obicei, valori scăzute ale fosforului. Valorile crescute pot indica hipocalcemie, insuficienţă renală, metastaze osoase, acromegalie, hipoparatiroidism, sarcoidoză, afecţiuni hepatice, acidoză, limfoame, mielom multiplu, anemie hemolitică.

Rezultatele ţestului pot fi afectate de aportul recent de carbohidraţi, de stres (valori crescute), steroizi anabolizanţi, antiacide.

De asemenea,copiii prezintă niveluri crescute de fosfor, iar la adulţi pot exista diferenţe şi în funcţie de sezon sau de momentele zilei.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU