Sursa Today;s Parents

Sursa Today;s Parents
09 Iulie 2020
693 accesări
0 comentarii

Viitoarele mămici se pot confrunta pe timpul sarcinii cu o infecție ce se numește citomegalovirus (CMV). Pentru că se întâlnește rar, puține dintre ele știu despre ea, dar medicii încearcă să atragă, mereu, atenția asupra acestui virus. CMV-ul este înrudit cu germenii care cauzează herpesul genital, leziuni herpetice și varicela.

În principiu, citomegalovirusul se răspândește prin expunerea la fluide corporale de la o persoană infectată la cea sănătoasă. În unele cazuri, infecțiile pot provoca dureri de gât și oboseală. Cu toate acestea, virusul poate fi destul de puternic pentru persoanele cu un sistem imunitar slăbit, pentru persoanele cu HIV și beneficiarii de transplant de organe. De asemenea, poate interfera cu dezvoltarea creierului fătului. Contractat în viață extrauterină, virusul poate fi absolut inofensiv, mai mult de jumătate din populație având această infecție, de obicei în anii copilăriei şi fără ca măcar să fi știut de existența ei. Cu totul altfel stau, însă, lucrurile în cazul femeilor însărcinate, dacă pătrunde prin sângele transplacentar din cordonul ombilical în corpul fătului aflat în formare.

Trebuie precizat faptul că riscul de instalare a sechelelor depinde, în primul rând, de momentul în care s-a produs infectarea (riscul cel mai mare fiind în primul trimestru de sarcină) și de tipul acesteia (primară sau recurentă), dar și de severitatea cu care a evoluat el la gravidă. Ca și manifestări, prezența citomegalovirusului în organismul gravidei nu are simptome atât de evidente încât să atragă atenția.

Acestea sunt mai degrabă ignorate sau puse pe seama sarcinii în sine și includ febră, dureri musculare (mialgii) și articulare (artralgii), inflamarea glandelor și starea de oboseală accentuată. În ceea ce privește prevenția contractării virusului, aceasta poate fi realizată prin respectarea unor măsuri de igienă personală dintre cele mai banale, precum spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun și evitarea folosirii în comun a obiectelor care trebuie să fie strict personale.

Pentru că infecția cu citomegalovirus este prezentă, în general, la copii, gravidelor le este recomandat să evite împărțirea mâncării, băuturilor și tacâmurilor cu copii sub şase ani, dar și sărutarea acestora. Recomandarea este făcută în special pentru gravidele care lucrează în medii în care vin în contact cu copii mici (educatoare, îngrijitoare, supraveghetoare în spații de joacă etc).

Virusul poate provoca fătului o serie de malformaţii

Potrivit specialiştilor Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie „Euromaterna”, în cazul mamelor infectate, virusul poate provoca fătului o serie de malformaţii. Cum se poate preveni această boală? Acest virus se află în saliva şi urina persoanelor infestate. „Dacă sunteţi însărcinate şi creşteţi copii sau lucraţi într-un colectiv numeros, cum ar fi o creşă sau grădiniţă, trebuie să luaţi anumite măsuri. De exemplu, să vă spălaţi mâinile după schimbarea copiilor, să nu folosiţi lingurile acestora, să nu mâncaţi după ei. În general, este bine să se evite intrarea în contact cu saliva şi urina unui copil. Aceste sfaturi de igienă pot părea simpliste, dar s-au dovedit eficiente şi trebuie urmate şi de tată”, au explicat medicii constănţeni. Aceştia au precizat că, spre deosebire de celelalte infecţii, riscul transmiterii rămâne constant de-a lungul întregii sarcini, adică variază de la 30% la 50%. De precizat că o contaminare precoce poate provoca o anomalie cerebrală, fătul suferind sechele în 10% dintre cazuri. Vă întrebaţi dacă sunt obligatorii analizele de depistare a acestui virus? Testul serologic nu este obligatoriu, dar dacă sunteţi în contact permanent cu cei mici ar trebui să vă faceţi sistematic o verificare medicală. De regulă, au adăugat medicii, numai 50% dintre viitoarele mame au fost infestate cu acest virus înainte de sarcină şi sunt protejate în mod natural, graţie anticorpilor.

Dacă, totuşi, este vorba de un prim contact cu acest virus, trebuie făcută o amniocenteză, pentru a vă asigura că fătul nu a fost atins. Dar în 10% dintre cazuri diagnosticul prenatal nu este fiabil.

„Viitoarea mamă va fi sfătuită să mărească numărul de ecografii, chiar dacă ele nu pot măsura întotdeauna gravitatea sechelelor. În cazul unor leziuni importante, vizibile la ecografie, ar fi bine ca medicul să pledeze în faţa cuplului pentru întreruperea sarcinii”, au completat specialiştii.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU