28 Mai 2019
528 accesări
0 comentarii

Privarea cronică de somn a devenit un mod de viată normal atât pentru copii, cât şi pentru adulți, în special din cauza utilizării telefoanelor şi tabletelor seara, înainte de somn, până târziu în noapte. Lipsa somnului poate afecta sănătatea întregului organism, implicit sănătatea mintală, conform medlife.ro.

Ritmurile noastre circadiene ne ajută mintea şi corpul să mențină un ceas intern care ne spune când este timpul să mâncăm, să dormim, să ne odihnim, sau să lucrăm pe parcursul celor 24 de ore. Pubertatea prelungește ciclul circadian al adolescenților şi, de asemenea, diminuează sensibilitatea la lumină. Aceste schimbări determină adolescenții să adoarmă mai târziu noaptea şi să se trezească mai târziu dimineața, comparativ cu majoritatea copiilor şi adulților.

Să ceri unui adolescent să se trezească şi să fie gata de activitățile zilnice la ora 7.30 dimineața e ca şi cum i-ai cere unui adult sa fie activ la ora 5.50 dimineața. Specialiștii recomandă adolescenților să doarmă între opt şi zece ore în fiecare noapte. Totuși, anumite obligații, cum ar fi programul școlar, îi obligă să își schimbe programul de somn. În plus, anumite dispozitive care emit lumină, cum ar fi telefoanele, calculatoarele, lămpile şi chiar becurile led, pot interfera cu ritmurile circadiene atât în cazul adolescenților, cât şi al adulților, devenind mai greu să adoarmă.

Specialiștii sugerează că privarea de somn în perioada adolescenței poate interfera cu modul în care creierul procesează recompensele, ceea ce ar putea perturba starea psihologică a tinerilor, care au un risc crescut de declanșare a depresiei şi de adoptare a unui comportament adictiv.

Elevii sunt suprasolicitați în zilele noastre cu multe activități în afara școlii, sport, cluburi. Se adaugă temele, orele petrecute pe calculator sau cu telefonul în mână, astfel că ajung să se priveze de somn pentru a atinge cât mai multe ţinte de acest fel.

Madlena CĂLUGĂREANU

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii