15 Septembrie 2017
1760 accesări
0 comentarii

Potrivit specialiştilor din cadrul Mrini Eye Hospital, glaucomul şi cataracta se numără printre cel mai des întâlnite afecţiuni oftalmologice. Medicii afirmă că una dintre diferenţele majore dintre aceste două afecţiuni este pierderea vederii ireversibil, în cazul glaucomului.

Glaucomul duce la distrugerea nervului optic, din cauza creşterii tensiunii intraoculare, în cele mai multe cazuri. Pe de altă parte, cataracta este o boală care provoacă opacifierea cristalinului, fapt ce împiedică transpunerea imaginilor pe retină. Cu toate acestea, ambele afecţiuni duc la pierderea acuităţii vizuale.

Cristalinul are rolul de a focaliza razele de lumină pe retină. Din cauza cataractei, acesta se opacifiază şi razele de lumină sunt împiedicate să ajungă la retină, iar acuitatea vizuală scade considerabil.

„Glaucomul este o boală teribilă, deoarece distrugerea nervului face să dispară legătura dintre ochi şi creier, iar creierul nu mai poate procesa imaginile, pentru că acestea nu mai ajung la el, şi aşa apare orbirea definitivă, din păcate. În cazul pacienţilor cu cataractă, pierderea vederii se poate recupera, cu ajutorul intervenţiei chirurgicale, prin care cristalinul opacifiat este înlocuit cu unul artificial. Operaţia de cataractă este foarte sigură, căci pacienţii sunt monitorizaţi în permanenţă”, explică medicii de la Mrini Eye Hospital.

În cazul glaucomului, ca tratament, se folosesc picături cu ajutorul cărora se ţine sub control tensiunea intraoculară, pentru ca boala să nu evolueze. Acest tratament trebuie urmat toată viaţa de către pacienţi sau cel puţin până când acestea nu mai au efectul aşteptat, moment în care se intervine chirurgical. Operaţia are rolul de a opri evoluţia bolii. Prin aceasta, vederea rămasă este salvată.

Cum pot fi diferenţiate aceste două boli

Medicii specialişti ne spun că aceste două afecţiuni, cataracta şi glaucomul, au simptome diferite, aşa că pot fi diferenţiate destul de uşor, dacă pacientul merge la un control de specialitate. Cu toate acestea, mai ales în cazul glaucomului, simptomele trebuie depistate din timp, pentru a se salva cât mai mult din acuitatea vizuală.

Potrivit dr. Hicham Mrini, medic specialist oftalmolog, Mrini Eye Hospital, „cataracta se manifestă prin simptome ca: vedere înceţoşată, vedere dublă, vedere nocturnă slabă, sensibilitate la lumină, perceperea de culori şterse etc. Pe de altă parte, glaucomul nu prea are simptome zgomotoase. Primele simptome apar, de obicei, atunci când vederea este afectată destul de grav, însă există şi situaţii în care pacienţii au de la începutul bolii dureri de cap, ochi înroşiţi şi vedere înceţoşată”.

Tratamentul cataractei şi al glaucomului

Tratamentul chirurgical este folosit pentru tratarea ambelor afecţiuni, însă doar în cazul cataractei vederea poate fi recuperată.

Glaucomul nu se tratează pentru a recupera vederea pierdută, picăturile pe care medicul le prescrie ca tratament având rolul de a stagna evoluţia bolii prin stabilizarea tensiunii intraoculare.

„Pentru a preveni pierderea vederii, ca urmare a acestor două afecţiuni, recomandăm pacienţilor să meargă periodic la controale oftalmologice complete, care pot evidenţia prezenţa uneia dintre aceste afecţiuni. Există anumite persoane care prezintă un risc mai mare de a dezvolta glaucom, iar acestea ar trebui sa meargă regulat la oftalmolog. Este vorba despre persoanele care au în familie cazuri de glaucom. Însă glaucomul poate apărea la orice persoană. Cataracta este mai degrabă specifică procesului de îmbătrânire a cristalinului, dar sunt şi alte cauze”, concluzionează medicul specialist oftalmolog.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU