14 Mai 2019
1092 accesări
0 comentarii

Durerea ascuțită sau senzațiile de arsură de-a lungul unui nerv deteriorat sunt semne ale nevralgiilor. Nevralgia este definită ca fiind durerea provocată de o iritație sau de o leziune a unui nerv senzitiv, iar afectat poate fi oriunde în organism, dar cel mai frecvent se găsește în zona feței și a gâtului. Cauza unui nerv deteriorat poate fi o boală cum ar fi diabetul, scleroza multiplă, sau ca rezultat al bătrâneții.

Potrivit specialiștilor, una dintre cele mai frecvente nevralgii este cea de nerv trigemen. În acest caz, durerile severe, ascuțite se manifestă doar pe jumătate de cap, respectiv la nivelul peretelui posterior faringian, amigdalian, la nivelul urechii medii şi bazei limbii. Durerea se declanșează deseori în timp ce persoana vorbește, mănâncă sau se spală pe dinți. Printre factorii de risc se pot enumera frigul şi curenții de aer rece. Durerea cedează în general la administrarea de analgezice, însă până la medicamente poate fi util și ceaiul de ghimbir.

Nevralgia occipitală determină durere la baza craniului şi, de multe ori, se deplasează spre scalp dinspre zona din spatele urechii. Apneea de somn, stresul, oboseala, consumul de băuturi alcoolice sau anumite medicamente vasodilatatoare pot fi considerate factori declanșatori. Din această cauză, cele din urmă nu trebuie consumate în timpul unei astfel de crize.

Mai putem trece pe lista nevralgia declanșată de virusul herpetic zosterian, uneori foarte greu de suportat până apare erupția, mai ales că nu prea cedează la medicamente. Simpla atingere sau chiar un strănut pot provoca un nou atac dureros, iar din păcate durerea poate dura săptămâni, luni şi uneori ani după ce toate celelalte semne de infecție herpetică au dispărut.

Nevralgia intercostală este localizată în spațiul dintre două coaste. Confundată adesea cu durerea de inimă, acesteia îi poate veni de hac masajul realizat cu ajutorul unui amestec în cantități egale de ulei de ricin, de cimbru, de scorțișoară şi cuișoare, totul încălzit puțin. Poate funcționa şi trucul cu săculețul cu sare caldă aplicat pe locul dureros.

În cazul nevralgiilor de nerv sciatic se recomandă repausul la pat, căldură locală şi evitarea frigului. De asemenea, pot fi luate şi antiinflamatoare, dar trebuie cercetată cauza. Dacă medicamentele nu dau rezultate, se poate apela la fizioterapie sau chiar la chirurgie, dar destul de rar. Ea presupune distrugerea zonei în care nervii periferici afectați intră în sistemul nervos central, însă este o operație destul de riscantă.

Madlena CĂLUGĂREANU

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii