06 Noiembrie 2018
2917 accesări
0 comentarii

Colonoscopia virtuală este o metodă imagistică care foloseşte razele X şi computerul pentru a reda imagini bi- sau tri-dimensionale ale colonului (interiorul intestinului gros) şi ale rectului. Practic, aceasta este o investigaţie prin care se evaluează intestinul gros, cu ajutorul insuflării de aer şi scanării computer tomografice şi poate depista anomalii precum diverticuloza, polipii şi cancerul colorectal.

Potrivit dr. Cristina Mădălina Deacu, medic radiolog, principalele simptome ale cancerului colorectal sunt: hemoragia rectală (sângele poate fi roşu deschis sau maro închis);

anemia prin carenţă de fier, fără a cunoaşte sursa de sângerare. Aşa că, dacă vă simţiţi obosiţi tot timpul şi palizi, trebuie să consultaţi, neapărat, un medic. Alte simptome constau în dureri abdominale, însoţite de greaţă şi balonări, scădere inexplicabilă în greutate, precum şi schimbarea în obiceiul de tranzit intestinal (constipaţie, alternanţă constipaţie-diaree).

„Ghidurile internaţionale indică începerea screening-ului pentru pacienţii cu risc moderat de a face cancer colorectal, de la 45 de ani. Risc moderat înseamnă că nu au: istoric familial de cancer colorectal, antecedente de boală inflamatorie (colită, Crohn etc), istoric familial de boli ereditare (polipoza, sindrom Lynch), istoric de iradiere în zona abdomino-pelvină pentru un alt tip de neoplasm. Pacienţii cu risc crescut sunt cei care au una din condiţiile de mai sus. Pentru prima categorie de pacienţi, screening-ul presupune efectuarea anuală a unor analize din fecale (determinarea hemoragiilor oculte), o dată la cinci ani efectuarea unei colonoscopii virtuale şi o dată la zece ani efectuarea unei colonoscopii clasice”, a declarat medicul.

Pregătirea pacientului se face cu câteva zile înainte

Specialistul a precizat că pentru pacienţii cu risc crescut, nu se mai recomandă decât colonoscopia efectuată la interval mai scurt de timp (cel mult la doi ani). În funcţie de stratificarea riscului (istoric familial de cancer colorectal la ruda de gradul 1 depistat la vârstă fragedă), screening-ul se poate face chiar anual.

Avantajele colonoscopiei virtuale sunt următoarele: folosirea unei sonde de 2-3 cm pentru introducerea aerului în anus; posibilitatea evaluării tuturor organelor abdomino-pelvine, nu numai a colonului; în cazul depistării unei tumori, se poate preciza extensia acesteia dincolo de peretele colic. În plus, examinarea durează mai puţin de zece minute, nu necesită anestezie, iar disconfortul este minim.

Desigur, există şi oarece dezavantaje: imposibilitatea efectuării unei biopsii, în cazul depistării unei leziuni la risc, iar preţul acesteia nu este acoperit de Casa de Asigurări de sănătate.

Trebuie precizat că această colonoscopie virtuală este folosită atunci când colonoscopia clasică nu poate fi efectuată sau s-a efectuat incomplet.

Tocmai de aceea, pregătirea digestivă (eliminarea materiilor fecale din colon) şi distensia colică sunt procedee comune ambelor examinări. Diferenţa este că această colonoscopie virtuală reprezintă o alternativă simplă şi demnă de luat în considerare pentru colonoscopia clasică.

Totuşi, pacientul trebuie să ţină un regim alimentar preponderent lichidian şi redus în fibre 2-3 zile anterior examinării, la care se adaugă ingerarea după fiecare masă principală a substanţe. Apoi, în preziua examinării va trebui administrată o substanţă laxativă pentru o foarte buna curăţare a resturilor colonice. La momentul examinării, colonul va fi insuflat cu aer, scanarea CT făcându-se în decubit decliv şi procliv, adică în poziţia de aşezat pe spate şi pe burtă.

Dacă pe timpul examinării native (fără substanţă de contrast intravenos) se evidenţiază modificări care pentru o bună caracterizare necesită administrarea de substanţă de contrast, aceasta se injectează automat. După acest moment, pacientul poate părăsi sala de examinare, post-procesarea şi analizarea întregului colon fiind mult mai laborioasă.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU