15 Noiembrie 2018
1119 accesări
0 comentarii

Medicii ginecologi consultă mereu în cabinetele lor doamne sau domnișoare care suferă de prolaps genital, afecțiune care apare când mușchii și ligamentele pelviene se slăbesc și nu mai oferă un suport eficient pentru uter. Altfel spus, prolapsul uterin înseamnă căderea uterului prin vagin în diverse grade, ca urmare a slăbirii mijloacelor sale de susținere. El apare, de obicei, la femeile în vârstă, cu mai multe nașteri la activ sau cu nașteri dificile (travalii prelungite, feți mari, aplicații de forceps etc.).

Formele incipiente de prolaps uterin sunt ușor de tratat. În schimb, dacă boala este neglijată se poate ajunge la forme grave, în care uterul împreună cu pereții vaginali ies în întregime prin vagin. Simptomele variază de la simpla senzație că ceva iese din vagin, până la dificultate în eliminarea urinei și a fecalelor. În formele avansate, datorită frecării organelor ieșite prin vagin de lenjerie, pot apare răni care sângerează sau se pot infecta.

„Uterul coboară în vagin sau în afara acestuia. Aproape de fiecare dată, această situație se asociază cu incontinența urinară. Nimănui nu-i place să meargă de mai multe ori pe zi la toaletă. Deși neplăcut, acest fapt este o realitate pentru multe femei. Peste 36 % din femeile cu vârste între 20 și 45 de ani suferă de o vezică urinară hiperactivă sau prolaps genital. Femeile sunt, de asemenea, de două ori mai susceptibile de a dezvolta prolaps uterin și/sau incontinență urinară din cauza sarcinii, nașterii sau a menopauzei”, a declarat dr. Mihai Zisu, medic specialist Obstetrică- Ginecologie.

El a precizat că incontinența urinară, cunoscută ca și pierderea controlului vezicii urinare, implică scurgeri involuntare de urină. Aceasta poate fi ușoară, implicând scurgerea a doar câteva picături sau mai severă, cauzând scurgeri semnificative.

Totodată, aceasta poate include o senzație bruscă de a urina, care nu poate fi întotdeauna controlată, scurgeri urinare înainte de a ajunge la toaletă, scurgeri involuntare de urină în timpul tusei sau a contactului sexual. De precizat că la ora actuală există multiple metode de tratament medicamentoase, chirurgicale sau combinate.

Desigur, pe piață există medicamente și intervenții chirurgicale care pot ajuta cu adevărat la ameliorarea simptomelor de incontinență urinară, dar sunt și remedii mai puțin cunoscute de către publicul larg, care nu necesită, neapărat, bisturiu sau tratament medicamentos, care vă pot ajuta să vă recăpătați controlul asupra vezicii urinare.

Acestea includ mișcarea zilnică, anumite schimbări în stilul de viață și regimul alimentar și administrarea anumitor suplimente naturale care au același efect benefic.

Specialiștii spun că este nevoie și de păstrarea unei greutăți normale a corpului. Greutatea în exces este un factor de risc major în apariția incontinenței urinare, deci dacă veți scăpa de kilogramele în plus, veți reduce semnificativ șansele să suferiți de această problemă. Grăsimea abdominală, în special, este responsabilă de presiunea exercitată pe vezica urinară și pe mușchii pelvieni, deci faceți tot posibilul să slăbiți. Apoi, chiar dacă pare o contradicție, trebuie să beți cât mai multă apă pentru a vă feri de probleme cu vezica. Mai exact, beți zilnic minimum doi litri de apă pentru a preveni constipația, care poate irita vezica și poate cauza incontinență.

Totuși, aveți grijă să beți apă pe tot parcursul zilei și nu preponderent seara, pentru că puteți avea supriza că veți ieși la toaletă toată noaptea.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU