14 Mai 2017
1691 accesări
0 comentarii

Inflamaţia mucoasei vaginale apare, cel mai frecvent, din cauza unor infecţii şi se numeşte vaginită. Dezechilibrarea florei bacteriene vaginale, infecţiile la acest nivel şi dereglările hormonale duc la apariţia simptomelor caracteristice vaginitei. Cea mai des întâlnită formă de vaginită este cauzată de o ciupercă, denumită Candida albicans, infecţie cunoscută şi sub numele de candidoză vaginală.

Printre cele mai comune simptome ale vaginitei se numără: modificarea secreţiilor vaginale, durere în timpul actului sexual, prurit, iritaţie, usturime, sângerare vaginală etc.

„Vaginita este o boală inflamatorie, destul de des întâlnită, mai ales la femeile active sexual. Factorii de risc pentru vaginită sunt foarte mulţi: unele medicamente, precum antibioticele; dereglările hormonale; anumite infecţii cu diverşi agenţi patogeni (bacterii, virusuri, paraziţi, ciuperci); igiena deficitară; reacţii alergice; tampoane şi alţi corpi străini care se introduc în vagin; iritaţii locale etc”, explică dr. Mihaela Dobre, specialist obstetrică şi ginecologie.

Tratamentul vaginitei este în funcţie de factorul care o provoacă. Astfel, acesta poate fi unul local, cu ovule de nistatin, de exemplu, sau unguente, precum cele care conţin clotrimazol, în cazul infecţiei cu candida, sau poate fi un tratament oral, în care se administrează metronidazol, însă doar la indicaţiile medicului specialist. Sunt şi cazuri în care este nevoie de antibioterapie (infecţia cu Clamydia) sau de administrarea de antivirale, precum aciclovir, în cazul vaginitei cu virusul herpetic vaginal.

De aceea, atunci când apar simptome specifice vaginitei, pacientele trebuie să se prezinte rapid la un medic specialist, pentru a afla cauza afecţiuni şi pentru a beneficia de un tratament corect. În acest fel se pot economisi bani şi timp, iar vindecarea este mai rapidă. Majoritatea cazurilor de vaginită, tratate corect, evoluează spre vindecare completă.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii