30 Septembrie 2019
791 accesări
0 comentarii

Fiecare succes din viața noastră are legătură cu „inteligența corporală” sau, prescurtat, BQ. Aceasta reprezintă capacitatea corpului de a înmagazina și de a-și „aminti” emoțiile puternice trăite în timpul experiențelor de viață.

Psihologul Laura Maria Cojocaru este de părere că, prin somatizare, corpul nostru ne transmite prin intermediul neplăcerilor sau bolilor o serie de suferințe fizice.

Altfel spus, ne trăim succesul sau eșecul prin cap, stomac, rinichi și picioare. Spre exemplu, capul este acea parte din corp care are legătură cu individualitatea noastră, cu „știu că sunt”, „vreau să fiu”, „aleg să cred despre viață”, cu ceea ce ne este specific nouă și ne diferențiază de restul oamenilor, care are legătură cu valorile personale, credințele despre viață și principiile pe care ne propunem să le respectăm.

„Emoțiile și comportamentele nepotrivite sunt atunci când ne simțim atacată individualitatea, manifestăm rezistență la schimbare, neiertare, rezistenţă la perspective diferite de ale noastre. De cealaltă parte, emoțiile potrivite sunt sinceritatea față de sine, liniște, relaxare, acceptare, odihnă fizică și mentală, iertare, flexibilitate. În astfel de cazuri, se recomandă schimbarea modului de gândire deficitar, luarea în considerare a altor perspective, lucrul cu corpul fizic, pentru a elibera din «amintirea» acestuia emoțiile nepotrivite care au fost stocate. Totodată, trebuie întărite următoarele convingeri: «tot ce se întâmplă în jurul meu este spre binele meu, mă ajută să învăț, să evoluez, să fiu cea mai bună variantă a mea» etc.”, a declarat specialistul.

Stomacul, centrul energetic al voinţei

La rândul său, stomacul influențează starea de sănătate a sistemului muscular. Psihologul consideră că stomacul reprezintă centrul energetic al voinței, al puterii personale și al imaginii de sine. Acesta este organul primar al digestiei, coordonând procesul de digestie a alimentelor, din punct de vedere metaforic.

„Psihicul nostru îl asociază cu «digestia» persoanelor, situațiilor, contextelor. În cazul stomacului, emoțiile și comportamentele nepotrivite sunt îngrijorare, raționalizare excesivă, învinuirea altora, rușine, dependență de muncă, agresivitate, dominare, control, încăpățânare, hiperactivitate, ambiție excesivă și competitivitate, gândire dogmatică, voință slabă, apreciere scăzută față de propria persoană. Emoțiile potrivite sunt capacitate de adaptare, transformare, susținere, dăruire, respect pentru natură și sentimental unității cu întreagă umanitate, asumarea responsabilității, liniște interioară, acceptarea de sine, spontaneitate, optimism, definire a sinelui. Astfel, sunt recomandate comportamente care au capacitatea de a ne face să ne simțim bine în orice context, asumarea riscurilor, menținerea atenției, relaxare profundă, întărirea voinței, a acționa etc.”, a explicat specialistul.

Picioarele, în schimb, ne vorbesc despre direcția noastră în viață, despre capacitatea de a avansa în viață, de a învăța lucruri noi și de a trăi experiențe noi, despre a produce o schimbare în general, ne vorbesc despre stabilitate, siguranță, atenție la prezent, centrare pe soluții și acțiune.

Influenţa rinichilor

Laura Maria Cojocaru spune că rinichii influențează starea de sănătate a sistemului osos și a părului capilar. Practic, aceştia reprezintă centrul stabilității, siguranței, ancorării în prezent și al legăturii cu sănătatea fizică și, în mod direct, cu prosperitatea.

„În cazul rinichilor, emoțiile și comportamentele nepotrivite sunt frica existențială, nerăbdare, dezorganizare, dependență de securitate de orice tip, atașamente de orice tip, tendința excesivă de acumulare. De cealaltă parte, emoțiile potrivite sunt flexibilitate, adaptare, perspective multiple, liniște, relaxare, calm, siguranță, stabilitate, asumarea dreptului de a fi, de a avea, asumarea dreptului de a trăi în bucurie și plăcere, creșterea inteligenței emoționale (EQ), deschidere, gentilețe, înțelepciune”, a adăugat psihologul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU