18 Ianuarie 2018
863 accesări
0 comentarii

În general, cei mai mulţi prematuri care sunt născuţi între 32 şi 37 de săptămâni de gestaţie se dezvoltă foarte bine după naştere. Mai mult decât atât, dacă nou-născutul are o evoluţie bună după naştere (nu are hipoxie neonatală, infecţii severe sau nu prezintă afecţiuni ale creierului sau ale plămânilor) riscul de apariţie a diferitelor incapacităţi sau de întârzieri în dezvoltarea normală este foarte mic.

Totuşi, în primii doi ani de viaţă prematurul se va dezvolta mai greu, comparat cu un copil de aceeaşi vârstă născut la termen. Cu toate acestea, este posibil ca aceste achiziţii şi dezvoltarea implicită să se facă în acelaşi timp cu orice copil.

„Este de aşteptat ca acest deficit de dezvoltare al prematurului să dispară în jurul vârstei de doi ani. La vârsta preşcolară, o diferenţă de vârstă cronologică sau corectată de 2-4 luni nu mai este sesizabilă. În momentul începerii şcolii, părinţii trebuie să fie foarte atenţi la orice probleme de învăţare ale copilului. Dificultăţile la citit, scris sau matematică datorate prematurităţii pot fi observate în primii ani de şcoală”, a declarat dr. Livica Frăţiman, medic specialist neonatolog.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU