20 Septembrie 2019
751 accesări
0 comentarii

Sportul face parte dintr-un stil de viață sănătos şi suntem încurajați să facem mișcare încă din copilărie şi până târziu în viață. Se întâmplă, însă, uneori, să suferim de dureri articulare sau musculare după ce facem sport, iar în majoritatea cazurilor este vorba de o suprasolicitare articulară, musculară sau o afecțiune cronică ce până în acel moment nu dădea simptome.

Sănătatea articulațiilor este esențială pentru ca noi să putem duce o viață activă, iar pentru a le putea îngriji așa cum trebuie, este util să înțelegem ce se întâmplă cu articulațiile noastre în timp ce facem sport.
Alergarea, fotbalul şi rugby-ul sunt considerate sporturi cu un impact sporit asupra articulațiilor, favorizând uzura acestora, durerea şi chiar leziunile. Sunt afectate în special gleznele, genunchii, dar şi şoldurile, specifică doc.ro.

Există anumite persoane care acuză dureri dacă aleargă pe anumite suprafețe foarte dure, precum asfaltul, însă nu resimt aceste dureri dacă impactul cu solul este atenuat de o bandă specială pentru alergare, precum pistele de atletism. În aceeași idee, încălțămintea adecvată poate preveni durerile de genunchi sau şold, asigurând o poziție corectă a tălpii.

Tenisul este un alt exemplu de sport cu un impact sporit asupra articulațiilor, de data aceasta cele ale mâinilor. Epicondilita este doar una dintre afecțiunile frecvente, la care se adaugă dureri la nivelul umerilor şi chiar spatelui.

Problemele apar şi în sala de fitness, în special în lipsa unei încălziri adecvate a articulațiilor sau a forțării acestora prin ridicarea unor greutăți mult prea mari, într-o poziție incorectă. Articulațiile şi mușchii funcționează împreună pentru a susține activitatea pe care o inițiem. Dacă mușchii nu reușesc să facă faţă presiunii, aceasta este transmisă şi către articulație.

Specialiștii ne atrag atenția că secretul constă în respectarea regulilor. Dacă facem sport corect, nu exagerăm, ne ascultăm corpul şi ținem cont de sfaturile antrenorilor, riscurile scad.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii