12 Septembrie 2017
1276 accesări
0 comentarii

Medicii specialişti avertizează că „moda” scutirilor de la orele de sport nu face altceva decât să îi predispună pe copii la deteriorarea stării generale de sănătate şi la dezvoltarea unor afecţiuni fizice şi psihice. Sedentarismul este vinovat, în opinia medicilor, de tot felul de dereglări ce apar, şi la copii, şi la adulţi, deopotrivă.

Sedentarismul nu este o boală, ci un factor de risc, ce poate duce la declanşarea unei patologii diverse, începând cuobezitateaşi alteboli metabolice(diabet de tip 2, dislipidemii),boli cardiovasculare (hipertensiune arterială, boală coronariană ischemică, accident vascular cerebral ischemic),osteoporoză,tulburări depresiveşi chiarcancer(în special cel de colon, care se corelează mult şi cu constipaţia indusă de sedentarism). Efectele sunt cu atât mai negative cu cât, la multe persoane, nu este singurul factor de risc, ci se asociază, în mod frecvent, cu fumatul, stresul, alimentaţia neraţională, prea bogată în carbohidraţi şi grăsimi etc.

„Vreau să pun accentul pe patologia coloanei vertebrale. S-a încetăţenit obiceiul de a oferi gadget-uri copiilor, de la vârste destul de fragede, în detrimentul jucatului în aer liber. Acest lucru face ca majoritatea copiilor şi adolescenţilor să dezvolte scolioze, iar la nici 30 ani să aibă mai multe complicaţii, precum hernie de disc, atât lombară, cât şi cervicală, dar şi dureri cronice, la nivelul diferitelor segmente ale coloanei. Din păcate, la noi în ţară, nici sistemul de învăţământ nu ajută, întrucât ora de educaţie fizică a devenit un fel de «Cenuşăreasă» şi se practică o dată, maxim de două ori, pe săptămână. Şi atunci, mulţi părinţi, neînţelegând că nu toată lumea e de nota 10, la sport, fac rost de scutiri copiilor, pentru că ei cred că profesorii le strică media, dacă le pun o notă de şapte sau un opt. Şi aşa, prin gadgeturi şi scutiri, tocmai părinţii sunt cei care ajung să afecteze mult sănătatea copiilor lor pe care, de altfel, afirmă că îi iubesc şi că ar face totul ca să le fie bine în viaţă. Ce fel de bine, mă întreb eu, aşa, pur retoric”, a declarat dr. Andra Manoliu, medic primar medicină de familie.

Sfaturi, uşor de urmat, pentru păstrarea sănătăţii

Medicul afirmă că, din fericire, mai sunt şi persoane care, citind lucruri serioase, pe internet, doresc să facă ceva în sensul îmbunătăţirii stării lor generale. Astfel, aceştia încearcă să facă cât mai multă mişcare, fiecare, în funcţie de programul zilnic de la serviciu. Medicii specialişti afirmă că, dacă facem mişcare în fiecare zi, bolile ne vor ocoli, cu siguranţă.

„Persoanelor care se străduiesc, le pot da sfaturi foarte simple, de genul: de câte ori sună telefonul, să încerce să se ridice în picioare şi chiar să vorbească în picioare; când au mici nevoi fiziologice, să meargă la cea mai îndepărtată toaletă din casă sau instituţie, iar după spălarea mâinilor, să profite şi de câteva momente în faţa oglinzii, nu pentru o nouă aplicare a rujului, ci pentru câteva exerciţii banale, de cele mai multe ori, învăţate în ciclul primar când se făcea înviorarea; să prefere întâlnirile cu prietenii, nu la terase, ci la plimbare, în parc; să coboare din autobuz cu una, două staţii mai devreme decât e cazul sau să parcheze maşina mai departe de locul de muncă, astfel încât să fie nevoiţi să facă şi câţiva paşi în plus; să coboare/urce pe scări, chiar dacă blocul are lift; dacă locuiesc la parter sau la etajul unu, să urce unul, două etaje în plus, înainte de a intra în casă. Trucuri sunt destule, voinţă să fie”, menţionează medicul de familie Andra Manoliu.

Pentru detalii, programări şi consultaţii, apelaţi numerele de telefon ale MEDSTAR: 0241.638.251, 0722.574.250 şi 0241.940.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii