26 August 2017
1219 accesări
0 comentarii

Părinţii trebuie să ştie că arsurile la copii sunt foarte grave, mai ales prin prisma faptului că ei au o piele mult mai sensibilă şi mai subţire decât a adulţilor. Tocmai de aceea, efectele asupra stării generale pot fi imprevizibile şi rapide. Cele mai frecvente arsuri sunt produse de foc şi lichide fierbinţi, a declarat pentru „Cuget Liber”, dr. Mioara Georgescu, medic specialist Chirurgie Pediatrică. „Aceşti copii ajung la noi după ce s-au opărit cu cafea (ultimul caz) sau s-au ars la flacăra focului, părerea mea, din neglijenţa părinţilor. Desigur, în cazul micuţilor cu arsuri, tratamentele administrate pot diferi de la un pacient la altul, în funcţie de mărimea arsurilor şi de gradul acestora. Ei trebuie să ştie că dacă arsurile căilor aeriene depăşesc 30% din suprafaţa corpului, în aceste condiţii, cei mici sunt duşi la Bucureşti, conform protocolului naţional”, a explicat medicul.

Bineînţeles, arsurile se pot trata acasă doar dacă acestea sunt superficiale, dacă au o întindere mică şi dacă starea generală a copilului rămâne bună. Înainte de toate, însă, orice arsură produsă de lichide fierbinţi trebuie considerată o urgenţă medicală.

În cazul arsurilor la copil, îndepărtarea acestuia de locul periculos este primul pas. Apoi, în funcţie de zona lezată, copilul trebuie dezbrăcat imediat dacă hainele au fost afectate, dar cu foarte mare atenţie şi eventual tăind haina şi în niciun caz trăgând-o de pe copil pentru că rănile pot fi mult agravate în acest caz.

În ultimii ani, opăririle cu lichide fierbinţi au devenit cele mai frecvente accidente casnice înregistrate în rândul copiilor de vârstă mică.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU