13 Septembrie 2019
1187 accesări
0 comentarii

Osteofitoza este o afecțiune ce constă în apariția unor osteofite, adică excrescențe osoase, numite şi „ciocuri de papagal”, care se pot dezvolta în regiuni precum coapse, umeri, coloana vertebrală, genunchi, mâini sau călcâie, în general la nivelul articulațiilor cel mai des utilizate.

Simptomele, în special durerea la locul cu pricina, apar doar dacă aceste fragmente osoase cresc în dimensiune, se freacă de alte oase şi pun presiune pe anumiți nervi, informează csid.ro. Acest lucru se întâmplă însă în timp, motiv pentru care simptomele minore pot trece neobservate ani de-a rândul.

Cauza principală a osteofitozei este osteoartrita, o afecţiune specifică persoanelor vârstnice, dar care poate fi diagnosticată şi mai devreme de vârsta de 60 de ani.

În majoritatea cazurilor, osteofitele sunt mici şi nu prezintă simptome. De altfel, aproape jumătate din persoanele diagnosticate cu osteofitoză nu se confruntă cu simptome atât de neplăcute încât să necesite tratament.

Cu toate acestea, osteofitele care se dezvoltă la nivelul genunchilor, umerilor, coloanei vertebrale, călcâielor sau degetelor pot pune probleme, deoarece împiedică mișcarea naturală a articulațiilor, cauzând durere, amorţeală, rigiditate articulară, furnicături, spasme musculare şi inflamaţie în zona respectivă. De regulă, vârsta înaintată este principalul factor de risc implicat în apariția osteofitozei, dar şi accidentele sau leziunile sportive suferite la nivelul articulațiilor pot duce la dezvoltarea precoce a acestei afecţiuni.

Durerile uşoare sau moderate cauzate de osteofite pot fi ameliorate cu ajutorul medicamentelor antialgice sau antiinflamatoare (acetaminofen, ibuprofen, naproxen), administrate pe cale orală sau intravenos, dar numai la recomandarea medicului, deoarece pot avea şi reacţii adverse, mai ales dacă sunt luate pe termen lung.

Folosirea unor plasturi sau talonete inserate în încălțăminte ajută, de asemenea, la diminuarea durerilor şi disconfortului cauzate de osteofite. Scăderea în greutate, fizioterapia (în special exerciţiile pentru întărirea musculaturii din jurul articulaţiei afectate) şi menţinerea unei posturi corecte la birou sunt măsuri care pot ameliora, la rândul lor, simptomele specifice osteofitozei.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU