08 Noiembrie 2020
1086 accesări
0 comentarii

Ştim cu toţii că ciupercile sunt gustoase şi hrănitoare, dar puţini ştiu şi că acestea nu îngraşă, dar ne aduc un aport substanţial de minerale. Ba, mai mult decât atât, ele pot fi folosite ca leac pentru diferite afecţiuni, dar şi pentru menţinerea sănătăţii.

Compoziţia chimică a ciupercilor diferă de la o specie la alta, dar şi în cadrul aceleiaşi specii, contează stadiul de dezvoltare, substratul nutritiv pe care se dezvoltă, partea ciupercii luată în considerare (pălărie, picior), dar şi de condiţiile de climă, dacă sunt tinere sau bătrâne. În general, ciupercile conţin apă, substanţe organice şi săruri minerale, precizează doctorulzilei.ro. Totodată, structura proteinelor din ciuperci este asemănătoare cu cea din cazeina laptelui, albumina din ou şi nu numai.

Aceste proteine sunt comparate cu cele din carne, astfel că 100-200 grame de ciuperci uscate, consumate zilnic, pot substitui carnea.

Specialiştii susţin că un kilogram de ciuperci uscate conţine de două ori mai multe albumine decât carnea de vită, de aproape trei ori mai multe decât carnea de porc sau decât ouăle şi de 11 ori mai multe decât laptele. Cu o valoare nutritivă ridicată, ciupercile au conţinut scăzut de calorii şi grăsimi, astfel că o porţie de ciuperci conţine doar 20 de calorii şi zero grăsimi, dacă sunt gătite dietetic.

În plus, ciupercile conţin mai multă vitamina B12 decât peştele alb sau brânză. 25 de grame de ciuperci proaspete acoperă cantitatea de vitamine din grupa B, necesare unui adult, pe zi. Ciupercile conţin, de asemenea, şi vitamina D, necesară sănătăţii părului, pielii şi unghiilor.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU