07 Ianuarie 2021
662 accesări
0 comentarii

Vă confruntați cu dureri abdominale puternice, greață, vărsături? Acestea pot fi semne comune atât în colica biliară, cât și în pancreatită, indigestie, așa că este bine să știți cum le deosebiți una de alta.

Medicii spun că în ambele situații, o masă copioasă, stropită și cu alcool poate avea urmări mai mult sau mai puțin neplăcute. Cel mai ieftin scăpați cu o indigestie. Cu toate acestea, sindromul dispeptic sau indigestia are o multitudine de simptome datorate unei patologii funcționale. Ne referim la senzația de greață, cu vărsături alimentare sau bilioase, dureri localizate în epigastru sau hipocondrul drept, cu senzație de plenitudine, balonări etc. Cum spuneam, simptomatologia apare după mese copioase, la un interval de câteva ore. Indigestia trebuie tratată, iar în următoarele zile este necesar să țineți regim alimentar: fără alcool, condimente, tocături sau dulciuri concentrate. Colica biliară, în schimb, este puțin diferită.

Potrivit dr. Ioana Zaharia, colecistul reprezintă un organ de depozitare a bilei interprandial, necesară unei digestii optime. Atunci când în interiorul colecistului se formează calculi apare durerea specifică, ce este cunoscută sub denumirea de colica biliară (durere localizată în abdomenul superior drept, cu iradiere în umărul drept, asociată cu greață și vărsături). O provocare frecvent întâlnită o reprezintă colica biliară în absența pietrelor (alitiazică) ce desemnează durerea cu localizare în abdomenul superior drept, cu iradiere în umărul drept, accentuată de o masă bogată în grăsimi, care contractă puternic colecistul și asociată frecvent cu senzația de greață și vărsătură, pe terenul unui colecist fără pietre, aparent fără modificări la prima vedere la evaluarea ecografică. În plus, studiile arată că în 15% dintre operațiile de colecist nu s-au găsit calculi în colecist, intervenția efectuându-se în contextul unei colici biliare alitiazice persistente și supărătoare sau al colecistitei alitiazice, entitate total diferită de prima.

Se pare că această afecțiune apare în general la femeile de vârstă tânără, mimând colica biliară litiazică (produsă de prezența calculilor în colecist). Oricum, mai mult de jumătate dintre pacienții cu colică biliară alitiazică colecistectomizați au calculi foarte mici microscopic. La o altă parte importantă a acestor pacienți s-a dovedit pe probe examinate histologic existența colesterolozei (depunerea colesterolului în peretele veziculei biliare, cu îngroșarea și rigidizarea acestuia) care poate altera contractarea eficientă a colecistului.

O altă categorie de pacienți care prezentau aceleași simptome au inflamații importante la nivelul peretelui colecistului după scoaterea acestuia. Totuși, la pacienții cu examen histopatologic normal al colecistului s-a observat că durerea poate fi generată de lipsa de coordonare între contracția colecistului și relaxarea sfincterului Oddi (un mușchi circular important care controlează eliberarea bilei în intestin).

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU