10 Decembrie 2016
1224 accesări
0 comentarii

Din ce în ce mai mulţi constănţeni au ales să îşi facă, anul acesta, vaccinul antigripal.
„La acest moment, s-au consumat 90% din dozele de vaccin achiziţionate la nivelul judeţului, 27.000 din prima tranşă şi alte 7.000 dintr-a doua”, ne-a declarat şeful Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ), Cristina Schipor.
Pentru că cererea a fost mare, reprezentanţii DSPJ au făcut deja o solicitare la Ministerul Sănătăţii, pentru a primi încă o tranşă cu ser antigripal, care, cel mai probabil, va ajunge în luna ianuarie în cabinetele medicilor de familie.Având în vedere numărul de solicitări, aceasta nu va fi, însă, mai mare de 10.000 de fiole.
Medicii sunt de părere că vaccinarea este cea mai bună metodă de protejare împotriva gripei şi a complicaţiilor pe care aceasta le poate cauza. Ei susţin că persoanele cu probleme medicale cronice sunt mult mai vulnerabile în contact cu virusul gripal, faţă de restul populaţiei. În plus, în cazul în care contactează virusul gripal, aceştia prezintă un risc crescut de a dezvolta complicaţii grave, cum ar fi pneumonia, pentru că sistemul lor imunitar este deja slăbit şi au un risc mare de spitalizare.
Mai mult decât atât, în cazul gravidelor, riscul de îmbolnăvire cu gripă, într-o formă severă, creşte, mai ales după primul trimestru de sarcină, când viitoarele mămici sunt mult mai vulnerabile în faţa bolii.
Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică spun că simptomele specifice gripei sunt febra, lăcrimarea ochilor, scurgerile nazale, starea de oboseală nejus-tificată, durerile de cap foarte puternice, durerile mus-culare şi lipsa poftei de mâncare.
Recomandarea Ministerului Sănătăţii este ca gravidele să aibă prioritate la imunizare, urmate de persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi şi personalul medico-sanitar. Medicii recomandă populaţiei ca, în această perioadă cu fluctuaţii frecvente de temperatură, să respecte regulile de igienă, să se îmbrace adecvat, să se evite zonele aglomerate şi expunerea prelungită la frig.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU