25 August 2017
1411 accesări
0 comentarii

Potrivit fitoterapeuţilor, prunele au un conţinut redus de calorii şi nu conţin grăsimi saturate. Aceste fructe conţin foarte multe elemente care promovează sănătatea, antioxidanţi, minerale şi vitamine.

Dintre compuşii sănătoşi, prezenţi în prune, amintim fibrele dietetice, sorbitolul şi isatinul, care ajută la reglarea funcţionării sistemului digestiv şi, prin urmare, ajută la ameliorarea constipaţiei severe.

Prunele se află pe lista fructelor care conţin cantităţi foarte mari de antioxidanţi. Acestea conţin cantităţi mare de vitamina C, care este, de asemenea, un puternic antioxidant natural.

„Consumul de alimente bogate în vitamina C ajută corpul să dezvolte rezistenţă împotriva agenţilor infecţioşi, să controleze inflamaţia şi să elimine radicalii liberi nocivi. Prunele proaspete sunt o sursă bogată de vitamină A şi betacaroten. Vitamina A este esențială pentru o vedere bună. De asemenea, este necesară pentru menţinerea sănătăţii mucoaselor, dar şi a pielii. Consumul de fructe proaspete, bogate în vitamina A, protejează de cancerul pulmonar şi al cavităţii bucale. Prunele mai conţin şi flavonoizi poli-fenolici care susţin sănătatea, cum ar fi luteina, criptoxantina şi zeaxantina, în cantităţi semnificative. Aceşti compuşi acţionează ca agenţi de curăţare a radicalilor liberi care joacă un rol în procesul de îmbătrânire şi în apariţia diferitelor boli”, explică dr. Mirela Stângaciu, fitoterapeut.

Prunele sunt bogate în minerale, precum potasiul, fluor şi fier. Fierul este necesar pentru formarea de globule roşii. Potasiul este o componentă importantă a fluidelor celulare şi a organismului, care ajută la controlul ritmului cardiac şi al tensiunii arteriale.

De asemenea, ele sunt surse de vitamine, cum ar fi niacină, vitamina B-6 şi acid pantotenic. Aceste vitamine ajută organismul să metabolizeze carbohidraţii, proteinele şi grăsimile. Prunele oferă organismului, de asemenea, vitamina K, esenţială pentru funcţionarea multor factori de coagulare în vasele de sânge, precum şi în metabolismul osos.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU