28 Noiembrie 2024
25 accesări
0 comentarii

Pulsul cardiac sau frecvența cardiacă reprezintă numărul de contracții pe care le execută inima și se măsoară într-un interval de timp de un minut.

Potrivit specialiștilor, starea de activitate influențează și ea pulsul, astfel acesta diferă atunci când sunteți în repaus sau faceți o activitate fizică ușoară, moderată sau intensă, deoarece organismul aflat în mișcare necesită o cantitate mai mare de sânge pentru a oxigena mușchii.

De exemplu, puteți avea pulsul crescut și din cauza stărilor emoționale intense: situațiile conflictuale, oboseală, odihnă insuficientă, toate cresc valoarea pulsului cardiac, în principal din cauza eliberării în organism a hormonilor de stres.

Totodată, pulsul cardiac se modifică și în funcție de poziția corpului, organismul având nevoie de adaptare la trecerea din poziția întins în pat la cea în picioare. De asemenea, consumul de alcool și tutun influențează pulsul inimii, crescând valorile acestuia. Nu în ultimul rând, există anumite medicamente și afecțiuni medicale care duc la modificarea valorii frecvenței cardiace - în febră, afectarea funcției glandei tiroide, anemie și chiar obezitate, pulsul poate crește. Vizita la medic este recomandată atunci când valorile pulsului sunt în mod constant prea crescute sau prea scăzute, adică peste 100 de bătăi pe minut sau sub 60 de bătăi pe minut, și/sau dacă vă confruntați cu dificultăți de respirație, stări de leșin, amețeli, palpitații, dureri ori senzație de disconfort în piept.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU