05 Iulie 2019
714 accesări
0 comentarii

O teorie frecvent vehiculată în mediul online care are în general mai degrabă susținători decât critici este faptul că, uneori, consumul de zahăr provoacă cancer.

Nu de puține ori întâlnim expresii de genul „moartea albă” sau „alimentul favorit al cancerului”. Legătura dintre aportul de zahăr şi cancer rămâne controversată. Intuitiv, în condițiile unui cancer diagnosticat, ideea de a scădea aportul de zahăr are o logică elementară în scăderea aportului energetic şi nutrițional, inclusiv la nivelul celulelor tumorale. Şi totuși, biologia organismului uman este foarte complexă şi nu poate fi redusă la o simplă ecuație matematică de legătură directă între aportul de glucoză şi creșterea celulelor tumorale.

Mulți experți, incluzând cei de la Societatea Americană de Cancer şi Institutul Național de Cancer, nu consideră consumul de zahăr drept responsabil de apariția cancerului, problema principală fiind obezitatea. Celulele de grăsime eliberează proteine inflamatoare care pot deteriora ADN-ul şi cauza tumori. Cu cât mai multe celule de grăsime ai, cu atât mai mare este riscul de a avea proteine dăunătoare. Astfel, obezitatea sau supraponderabilitatea crește riscul de dobândire a cel puțin 13 tipuri de cancer, printre care cancerul de colon, ficat şi cancer la sân.

Este o idee bună să limitam cantitatea de zahăr consumată, pentru a evita diabetul, dezechilibrele alimentare şi creșterea excesivă în greutate, dar alegerea unei diete trebuie să se bazeze pe realități științifice şi nutriționale.

Madlena CĂLUGĂREANU

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii