27 Octombrie 2019
804 accesări
0 comentarii

Apariția unui cordon dureros sub piele poate indica prezența unei afecțiuni vasculare. Tromboflebita se referă la apariția unui cheag de sânge în venă, lucru care provoacă durerea și umflarea acesteia, informează romedic.ro. În cazul în care vena poate fi simțită la palpare ca un cordon este vorba despre tromboflebita superficială. Deși tromboflebita superficială apare de obicei în extremitățile inferioare, de asemenea, a fost descrisă la nivelul penisului și al sânului. Tromboflebita superficială se poate dezvolta, de asemenea, în zonele în care au loc intervenții medicale, cum ar fi la nivelul brațului sau a gâtului, atunci când se utilizează catetere intravenoase.

Cauzele apariției acestei afecțiuni:

- O afecțiune moștenită care îți crește riscul de cheaguri de sânge

- Cancer și unele tratamente pentru cancer (chimioterapie)

- Fluxul de sânge limitat din cauza unei accidentări sau intervenții chirurgicale

- Perioade lungi de inactivitate care scad fluxul sanguin

- Obezitate

- Administrarea de pilule anticoncepționale sau terapie cu hormoni, inclusiv pentru tratamentul simptomelor de postmenopauză.

Tromboflebita superficială poate fi tratată acasă, în majoritatea cazurilor. Medicul îți poate recomanda aplicarea unei comprese calde pe zona afectată. Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), precum ibuprofenul sau aspirina, pot ajuta la reducerea roșeții și a iritațiilor cauzate de inflamație. Această afecțiune dispare, de obicei, în două săptămâni.

Complicații care pot apărea în cazuri rare includ:

- Celulită. Această afecțiune a pielii este cauzată de bacterii și tratată, în majoritatea cazurilor, cu antibiotice.

- Tromboză venoasă profundă. Această afecțiune apare atunci când se formează un cheag de sânge într-o venă mai adâncă în interiorul corpului. Poate pune viața în pericol doar în cazul în care cheagul ajunge în plămâni.

Cu excepția acestor complicații, poți avea o recuperare completă în una până la două săptămâni. Recuperarea poate dura mai mult dacă este implicată o infecție sau dacă suferi de tromboză venoasă profundă.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU