22 Martie 2021
625 accesări
0 comentarii

Cordonul ombilical face parte din anexele fetale şi începe să se formeze din a treia săptămână de sarcină, rolul său fiind acela de a asigura conexiunea dintre placentă şi făt. Viitoarele mămici trebuie să ştie că majoritatea cordoanelor ombilicale cresc în lungime, ajungând până la 40-70 cm. Potrivit dr. Ana-Maria Munteanu, de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie „Euromaterna”, cordonul ombilical este format din trei vase de sânge: două artere care duc sânge neoxigenat de la făt înspre placentă şi o venă ce aduce sânge oxigenat la făt.

„Diametrul cordonului este, de obicei, mai mic de doi centimetri, iar vasele de sânge sunt înconjurate şi protejate de un strat gelatinos.

După naştere, cordonul se secţionează între două pense aplicate la 6-8 centrimetri de abdomenul fetal, iar ulterior acesta va fi clampat la 2-3 cm de la inserţie de către medicul neonatolog. Pentru nou-născuţii la termen, momentul pensării este discutabil. Întârzierea clampării până la 60 secunde poate duce la creşterea depozitelor totale de fier, a volumului sanguin şi reducerea incidenţei anemiei nou-născutului”, a explicat medicul.

Trebuie precizat că întârzierea clampării are mai multe beneficii. Dintre acestea amintim necesitatea scăzută a transfuziilor, rată redusă a hemoragiilor şi a enterocolitei necrotizante.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU