10 Noiembrie 2017
1624 accesări
0 comentarii

Bolile profesionale sunt mai comune decât ne imaginăm, afectând, cu bună ştiinţă, sănătatea a foarte mulţi angajaţi. Există domenii profesionale în care sănătatea muncitorilor este grav afectată, în timp, chiar dacă angajatorul oferă toate condiţiile de siguranţă posibile.

Pentru a preîntâmpina bolile grave, anual, angajaţii fac controale şi analize, în cadrul departamentelor de medicină a muncii, pentru a-şi evalua starea de sănătate. În cazul în care deja sunteţi afectat de profesia pe care o practicaţi, cel mai bine este să vă reprofilaţi, pentru că unele boli dobândite sunt dintre cele mai grave şi vă pot marca definitiv.

Cauzele bolilor profesionale sunt reprezentate de factorii nocivi fizici, chimici, biologici sau mecanici, specifici locului de muncă, în condiţii de suprasolicitare a organismului lucrătorului. Supravegherea medicală a lucrătorului se realizează de către medicul de medicina muncii, prin examinările medicale la angajare, controlul medical periodic şi de adaptare în muncă, prin examenele clinice generale şi de specialitate, examinările paraclinice şi de laborator (determinarea indicatorilor de expunere şi de efect biologic).

Potrivit specialiştilor, la noi în ţară, media anuală a îmbolnăvirilor profesionale se situează în jurul a 1.200 de cazuri. În acest context, specialişti de medicină a muncii de la Centrul medical Iowemed ne vorbesc despre câteva dintre cele mai comune, dar şi periculoase boli profesionale.

Detalii despre bolile profesionale

Bolile cauzate de factorii nocivi de la locul de muncă îl afectează pe pacient definitiv, acesta fiind obligat să urmeze un tratament specific pentru toată viaţa.

„Sindromul Raynaud, numit şi sindromul mâinilor şi al picioarelor reci, este caracterizat printr-o scădere continuă a fluxului sangvin către extremităţi, în general către mâini, dar pot fi implicate şi picioarele, degetele de la picioare, nasul, obrajii, urechile şi bărbia. Părţile corpului care sunt afectate se pot albi, iniţial, din pricina spasmului vaselor de sânge, şi apoi se pot înroşi intens, pe măsură ce vasele se destind, aducând o cantitate sporită de sânge în zonă”, menţionează medicii.

Potrivit acestora, sindromul Raynaud apare la persoanele care utilizează maşinile vibrante pentru exercitarea meseriei, lucrători cu sapa sau picamerul, cu solvenţi organici şi policlorvinil.


„O altă boală profesională este şi sideroza, o pneumoconioză necolagenă, produsă prin inhalarea de oxid de fier. Boala se poate dezvolta la muncitorii din minele de fier, la cei care fac operaţii de sudare în fier, la fabricarea oxizilor de fier, pigmenţilor cu oxizi de fier, la şlefuirea metalelor din turnătorii şi curăţătorii. Să nu uităm de azbestoză, o afecţiune pulmonară declanşată de inhalarea pulberilor de azbest. Munca în construcţia navală expune, de asemenea, la azbestoză”, detaliază medicii de la Centrul medical Iowemed.
Pe lista bolilor profesionale este pusă şi bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC), ce reprezintă, de fapt, un grup de boli cronice, ireversibile, care determină dispnee (dificultatea în respiraţie şi gâfâială), din cauză că aerul nu este expirat corespunzător. În timp, BPOC se agravează şi duce la respiraţie superficială, afectare cardiacă şi moarte.

„Cei mai predispuşi la această boală sunt minerii, şoferii şi muncitorii de pe şantiere. Pe lângă afecţiunile deja menţionate, trebuie să amintim hipoacuzia şi surditatea dobândită prin zgomot, ce reprezintă un deficit auditiv definitiv şi apare, în special, la persoanele care lucrează în domenii cu mult zgomot, cum sunt construcţiile de drumuri, munca în fabrici şi combinate sau chiar în cluburi şi discoteci”, subliniază specialiştii de medicină a muncii.

XXX

Totodată, şi dorsopatiile sunt afectiuni profesionale. Acestea sunt boli ale coloanei vertebrale şi apar la persoanele care fac multă muncă de birou şi îşi petrec timp îndelungat pe scaun.
În final, medicii ne vorbesc despre silicoză, o boală pulmonară cronică profesională, care apare la muncitorii din mine, din carierele de piatră, din industria metalurgică, din industria porţelanului şi a sticlei, în urma inhalării prelungite a pulberilor de bioxid de siliciu.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU