17 Octombrie 2019
329 accesări
0 comentarii

Creșterea numărului de jocuri video și rețele sociale a determinat și copiii și adolescenții să petreacă mai mult timp în fața unui ecran. În consecință, avem de-a face cu o creștere constantă a timpului petrecut în fața ecranelor atât pentru adulți, cât și pentru copii, cu o medie de aproximativ șapte ore pe zi.

Conform doc.ro, s-a descoperit o corelație între expunerea prelungită la dispozitive multimedia și problemele de sănătate în rândul copiilor. Printre problemele de sănătate se numără: dereglările sistemelor endocrine, cardiovasculare și neurologice, precum și dereglări ale vederii și posturii.

În primul rând, statul în fața calculatorului, a televizorului sau cu telefonul inteligent în mână ne condamnă la un obicei nesănătos: sedentarismul. Sedentarismul este asociat cu scăderea răspunsului imunitar și creșterea gradului de obezitate. Mai ales că mulți dintre noi ne luăm gustările în fața televizorului, uitând să ne mai oprim din mâncat.

Mai multe studii au descoperit că timpul petrecut jucând jocuri video pe calculator este legat de o creștere a tensiunii arteriale, a nivelului de colesterol rău LDL în sânge și de micșorarea arterelor din jurul ochilor. Acesta din urmă este un fenomen folosit de specialiști ca indicator al riscului de boli cardiovasculare.

În același context, statul ore în șir în fața ecranelor provoacă oboseala ochilor și deteriorarea acuității vizuale. Sunt afectate atât abilitățile de focalizare ale ochiului, cât și capacitatea de concentrare. Privitul către telefonul inteligent, mai ales, poate provoca dureri de cap, dureri de gât și de umeri.

Câteva dintre cele mai comune simptome care apar după perioade prelungite în fața ecranelor sunt uscăciunea ochilor și miopia. Este foarte important să ne adaptăm mediului de lucru cu ochelari speciali și reglarea iluminatului ecranelor. De asemenea, este foarte important să facem pauze dese de la computer, pentru a ne menține sănătatea și spori capacitatea vizuală.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU