Sursa foto: aawsat.com

Sursa foto: aawsat.com
15 Februarie 2020
2074 accesări
0 comentarii

Cei mai mulţi pacienţi care suspectează că suferă de apnee de somn (afecţiune caracterizată de oprirea respiraţiei, preţ de câteva minute, de mai multe ori pe noapte) ajung la medic pentru că sforăie şi sunt aduşi, în general, de partenerii de viaţă, care asistă la fazele dramatice din timpul somnului.

„Diagnosticul se stabileşte în urma înregistrării unei nopţi de somn şi, trebuie reţinut, există persoane care sforăie dar nu suferă de apnee în somn”, a afirmat dr. Vera Eniko Pall. Există mai mulţi factori de risc, ce duc la apariţia sindromului de apnee de somn, care pot fi ţinuţi sub control de pacienţi. În primul rând, este vorba despre obezitate, căci aproximativ 70% din pacienţii cu apnee de somn sunt obezi, dar şi de circumferinţa cefei mai mare de 43 cm la bărbat şi de 40 cm la femeie. De asemenea, apare atunci când sunt nomalii ale oaselor craniului la nivelul cavităţii bucale, nazale sau a faringelui, ori în cazul consumului de alcool sau medicamente (hipnotice sau sedative), înainte de culcare creşte riscul apariţiei apneei de somn.

Fumatul reprezintă un alt factor de risc, căci nicotina este un relaxant al musculaturii care menţine deschise căile aeriene, astfel se produce colapsul căilor respiratorii. Cei care dorm pe spate au toate şansele să sufere de apnee de somn, la fel cum se întâmplă cu cei care au obiceiuri de somn proaste, precum culcatul la ore şi în locuri diferite.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea PERHAIŢĂ