astenie

astenie
27 Februarie 2012
1412 accesări
0 comentarii

După o iarnă destul de grea, cu temperaturi ce au coborât chiar şi sub minus 20 de grade Celsius, a venit şi timpul primelor zile de primăvară.

Cu toate acestea, oricât ne-am bucura că am scăpat de sezonul rece, primăvara este totuşi anotimpul în care ne confruntăm cu asteniile. Schimbarea anotimpurilor aduce pentru cei mai mulţi oameni şi o modi-ficare a stării generale de sănătate. Astenia de primăvară este resimţită de organism ca oboseală cronică şi se manifestă prin apatie, depresie, iritare, melancolie, dureri inexplicabile de cap, insomnii sau lipsa de concentrare. Specialiştii sunt de părere că aceste simptome sunt normale în această perioadă, deoarece, la sfârşitul iernii, organismul uman se acomodează mai greu la schimbările de temperatură şi lumină.

Totodată, lipsa de vitamine din timpul anotimpului rece scade capaci-tatea de rezistenţă a organismului la afecţiunile obişnuite. Potrivit experţilor, astenia se insta-lează, de obicei, la începutul lunii martie şi se caracterizează printr-o lipsă de confort fizic şi psihic. Este important de ştiut, însă, că astenia de primăvară nu este o boală, ci o tulburare de sănătate, o stare de slăbiciune care poate fi prevenită, dar şi tratată cu ajutorul unor remedii relativ simple şi rapide.

Alimentaţia sănătoasă şi sportul te scapă de depresie

Când se întâmplă să avem noroc de zile însorite de primăvară, cea mai bună modalitate de a scăpa de melancolie este mişcarea fizică în aer liber. Chiar şi câteva plimbări prin parc, urcatul scărilor sau renunţarea pentru câteva zile la maşina personală sunt benefice în ameliorarea simptomelor de astenie.

Totodată, la sfârşitul anotimpului în care a predominat alimentaţia bogată în grăsimi, sunt indicate fructele şi legumele proaspete, care conţin toate vitaminele şi mineralele necesare pentru întărirea organismului. Bananele, merele, portocalele, rodiile, morcovii, broccoli, salata verde, ridichile sunt doar câteva dintre alimentele pe care ar trebui să le consumi pentru a evita astenia. Vitamina C din fructe şi legume are rolul de a proteja organismul de radicalii liberi şi de a alunga stările de oboseală.

De asemenea, alimentele bogate în vitamina B, cum ar fi drojdia de bere, ficatul de pasăre, peştele sau cerealele, ajută la refacerea formei fizice şi psihice. Pentru ca organismul să îşi recapete toate forţele, medicii ne sfătuiesc să nu pierdem nopţile şi să încercăm să dormim cel puţin opt ore în fiecare noapte. Cu toate acestea, încercaţi să nu dormiţi mai mult decât timpul recomandat, deoarece vă veţi simţi mereu obosiţi şi veţi dori să dormiţi încontinuu. Pentru un somn cât mai adânc şi odihnitor, înainte de culcare puteţi bea o cană cu ceai sau cu lapte cald îndulcit cu miere.

Remedii naturiste împotriva asteniei

Printre plantele indicate pentru a combate astenia de primăvară, se numără sunătoarea (îmbunătăţeşte tonusul şi previne depresiile), păpădia (tonic general) şi coada şoricelului (creşte pofta de mâncare). În plus, cătina este o sursă ideală de minerale, cicoarea îndepărtează oboseala, stimulează digestia şi creşte capacitatea de efort intelectual, iar măceşul şi busuiocul acţionează ca un energizant. Aceste plante pot fi consumate sub formă de ceaiuri, tincturi sau pulbere. Specialiştii recomandă şi produsele apicole pentru reechilibrarea sistemului nervos şi tonificarea organismului. Este vorba despre miere, propolis şi lăptişor de matcă, produse recunoscute pentru valoarea lor nutritivă şi terapeutică.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Alexandra MALACHI