11 Mai 2017
1012 accesări
0 comentarii

Multă lume are lipoame, însă puţini sunt cei care hotărăsc să scape de aceste formaţiuni benigne, cu ajutorul chirurgiei ambulatorii. Abia când acestea devin dureroase sau cresc prea mult, pacienţii ajung la specialist, deoarece interferează cu activităţile zilnice.

Lipoamele sunt proliferări ale ţesutului adipos, ce se găsesc închise în nişte capsule, aflate chiar sub piele. Aceste lipoame se pot găsi oriunde la nivelul corpului, însă cel mai frecvent se găsesc la nivelul axilelor, gâtului, şoldurilor şi părţii superioare a braţelor. Cauza acestora nu este cunoscută, însă unele persoane cred, eronat de altfel, că supraponderea sau obezitatea ar avea vreo legătură.

„Lipomul, de obicei, nu este dureros, creşte foarte încet, iar uneori dispare de la sine. Creştere acestuia îl face vizibil şi poate deveni inestetic, depinde de zona în care este localizat. Nu există tratament pentru lipom, intervenţia chirurgicală ambulatorie fiind singura modalitate prin care poate fi înlăturat”, explică dr. Raluca Melihov, medic primar chirurg, specialist flebolog.

Dacă lipomul devine dureros, creşte foarte mult, devine inestetic, deranjează în vreun fel, supurează, adresaţi-vă unui specialist de chirurgie ambulatorie. Aceste lipoame sunt uşor de îndepărtat, în cabinetul medicului chirurg, cu anestezie locală.

Astfel, se poate face o mică incizie la nivelul pielii, pentru ca lipomul să fie îndepărtat, apoi incizia se închide prin suturare. Este posibil să rămână o mică cicatrice.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU