15 Mai 2018
859 accesări
0 comentarii

Hernia inghinală nu este o afecțiune întâlnită doar la adulți. Și copiii pot acuza exact aceleași probleme și au nevoie de intervenție chirurgicală și tratament.
Potrivit dr. Constantin Ionescu, medic specialist chirurgie pediatrică în cadrul Medstar General Hospital din Constanța, boala apare în canalul peritoneo-vaginal (CPV) lângă hidrocel și chistul de cordon. Aceste anomalii curent întâlnite la copil au aceeași origine comună, respectiv absența de închidere a CPV.


„Începând cu luna a treia de viață intrauterină, peritoneul abdominal formează o prelungire numită CPV, care coboară traversând canalul inghinal în scrot. La băieți, CPV însoțește testiculul în migrarea sa din poziția lombară până în scrot, iar la fetițe acompaniază ligamentul rotund. Acest canal se obliterează între luna a opta și a noua, lăsând un cordon fibros, iar în partea sa distală formează vaginala testicului. O anomalie de închidere a CPV se manifestă la vârste diferite ca o hernie, hidrocel sau chist, în funcție de lărgimea canalului și gradul de permeabilitate”, a explicat medicul.


El a precizat că dacă acest canal este total permeabil, la băieți se manifestă ca o hernie inghino-scrotală sau hidrocel comunicant, în funcție de lărgimea canalului, iar la fetițe, ca o hernie în care poate hernia ovarul.
Un canal parțial permeabil, în funcție de nivelul de obturație se poate manifesta ca o hernie inghinală, chist de cordon sau hidrocel necomunicant.
Tratamentul constă în suprimarea CPV pe cale inghinală, indiferent de anomalie. Medicul a explicat că aceasta se face prin intermediul unei incizii în pliul inghinal inferior, pe partea respectivă, unde se pătrunde în canalul inghinal, acolo unde se identifică sacul de hernie și se separă de elementele cordonului spermatic.


Ulterior, sacul de hernie se ligaturează la nivelul orificiului inghinal profund, iar excesul se taie. Urmează închiderea plăgii operatorii pe planuri anatomice. În ceea ce privește recuperarea postoperatorie, aceasta este rapidă, necesitând evitarea efortului fizic pentru 2-3 săptămâni.


Petru detalii, programări, consultații și consiliere, apelați numerele de telefon de la Medstar, 0241.638.251, 0722.574.250 și 0241.940.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU