Medicii alergologi din întreaga țară trag un semnal de alarmă și spun că, chiar dacă pandemia va trece, alergiile cu care se confruntă anumite persoane tot rămân. Ca urmare, acești oameni trebuie să fie și mai precauți. Specialiștii atrag chiar atenţia asupra diferenţelor şi asemănărilor dintre simptomele Covid 19 şi ale alergiilor respiratorii, mai ales acum, în perioada în care pacienţii alergici sunt extrem de simptomatici.
În acest sens, a fost demarată, în această perioadă, și campania „Alergie în Pandemie” iniţiată de Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică (SRAIC), cu scopul de a informa corect populaţia asupra simptomelor caracteristice alergiilor respiratorii. „În contextul pandemiei cu SARS-CoV2, problemele alergicilor se complică. Un strănut care primea un politicos «Sănătate!» atrage imediat atenţia celor din jur, iar tusea care îl poate însoţi declanşează panica. Dacă are noul coronavirus? Dacă sunt în pericol? Este o situaţie pe cât de des întâlnită, pe atât de normală, pentru că tensiunea creată de frică şi neînţelegerea simptomelor duce la această stare de lucruri”, este de părere conf. dr. Roxana Bumbăcea, preşedintele SRAIC.
Reprezentanţii Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică spun că vor să informeze, pe această cale, corect publicul larg asupra simptomelor şi semnelor alergiilor, punând accentul asupra simptomelor care fac diferenţa între alergie şi Covid 19. Aceştia afirmă că, deşi au numitori comuni, cele două afecțiuni au şi elemente de diferenţiere. Spre exemplu, febra şi pierderea mirosului nu sunt semne de alergie. Totodată, specialiştii atrag atenţia că există simptome comune, dar şi simptome care le diferenţiază, iar cunoaşterea acestora este esenţială atât pentru persoanele alergice, cât şi pentru populaţia generală.
Conf. dr. Corina Bocşan a explicat că alergia la polen, de exemplu, poate îmbrăca diferite aspecte, poate asocia diferite manifestări. „Acum suntem în plină vară, cu polen de graminee în jurul nostru şi ne pregătim de confruntarea cu polenul de ambrozie, care se găseşte în concentraţii mari la sfârşitul verii spre toamnă. Aşadar, dacă strănutăm, dacă ne mănâncă ochii şi nasul, dacă avem probleme de respiraţie mai ales când ieşim la plimbare în parc, la fotbal cu prietenii, nu înseamnă că ne-am întâlnit cu virusul, poate fi o alergie”, a subliniat aceasta.