21 Octombrie 2019
11196 accesări
0 comentarii

Nu se întâmplă foarte des, dar astfel de cazuri tot există. Uneori, la nașterea unui bebeluș, părinții observă că nou-născutul are la gură o despicătură labio-maxilo-palatină, adică o anomalie la nivelul buzei superioare și maxilarului superior, uneori și a nasului și a aparatului auditiv.

Cauzele apariției acestor malformații sunt plurifactoriale, fiind implicați atât factori genetici, afecțiuni materne (diabet zaharat, obezitate, deficit de acid folic), cât și factori de mediu (medicamente, substanțe chimice, fumat, consum de alcool, infecții virale). Această malformație este denumită în popor buză de iepure sau buză despicată. Singurul remediu în aceste situații este intervenția chirurgicală, pentru că altceva nu se poate face.

Ultimele studii de specialitate arată că băieții au de două ori mai multe șanse de a se naște cu buza despicată, în timp ce fetele au o altă problemă: ele au palatul despicat, fără buză.

Medicii avertizează, însă, că buza de iepure poate fi detectată încă din timpul sarcinii, cu ajutorul ecografiei. „Buza de iepure este o afecțiune care apare din timpul sarcinii. Altfel spus, este vorba despre niște muguri de dezvoltare ai feței, care nu se lipesc. Trebuie precizat, însă, că în acea zonă a feței nu lipsește țesutul, dar mugurii nu se unesc și trebuie închiși chirurgical. Spre exemplu, în unele state, precum Suedia, există un institut pentru cei cu malformații, unde copiii sunt preluați de când se nasc, pentru că, lipsind suportul organic, pe parcurs pot apărea tulburări de respirație, de alimentație și atunci trebuie creat suportul organic pentru ca cel mic să poată articula fonemele în mod corect”, ne-a declarat dr. Adrian Creangă, specialist Chirurgie Maxilo-Facială în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

Copiii au nevoie de exerciții și tratamente de logopedie

Desigur, a precizat medicul, toți acești copilași au nevoie apoi de exerciții și tratamente de logopedie, de lungă durată. În primul rând, lor li se operează buza, apoi cerul gurii, palatul, dacă este moale și are vălul palatin scurt și nu produce tulburări în articularea fonemelor.

Deși cauzele apariției acestor malformații nu sunt încă pe deplin cunoscute, cert este faptul că în timpul embriogenezei, între a 15-a și a 60-a zi de la fecundare, apar anomalii de fuziune ale celor cinci muguri faciali (mugurele fronto-nazal, doi muguri maxilari și doi muguri mandibulari).

Specialiștii spun că în 10-30% dintre cazuri apare doar diviziunea buzei, în aproximativ 25% doar diviziunea palatului și 40-50% din cazuri au diviziune completă, labio-maxilo-palatină, care poate fi uni- sau bilaterală.

Partea bună a lucrurilor este că buza afectată prezintă toate elementele anatomice, permițând reconstituirea, dar acestea sunt deplasate și uneori nedezvoltate corespunzător, întotdeauna existând o hipoplazie regională. Diagnosticul se poate stabili încă din perioada antenatală, din primele săptămâni de sarcină, cu ajutorul ecografiei uterului gravid sau al RMN-ului fetal, importanța diagnosticului antenatal constând atât în pregătirea psihologică a cuplului parental, în trimiterea pacientului imediat postnatal către un centru multidisciplinar, specializat în tratamentul unor astfel de anomalii, cât și mai ales în diagnosticarea eventualelor anomalii asociate grave, uneori fiind chiar indicat avortul. Din păcate, multe despicături sunt diagnosticate la naștere, la simpla inspecție a nou-născutului. Atunci, mama îşi dă seama că în momentul în care este hrănit, se observă refluarea lichidelor pe nas sau cel mic întâmpină dificultăți ale alimentației la sân din cauza imposibilității asigurării etanșeității orale și a mecanismului de pompă.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU