04 Mai 2018
1329 accesări
0 comentarii

Probabil că v-aţi întrebat, deseori, de ce copilul dumneavoastră s-a îmbolnăvit mai uşor decât cel al vecinilor sau al rudelor şi unde anume greşiţi. Este posibil, totuşi, să vă fi gândit că de vină este alimentaţia, o predispoziţie genetică sau pur şi simplu un sistem imunitar mai slăbit?

Potrivit dr. Elena Gheorghiu, medic de familie, bebeluşii, în special, au un sistem imunitar slab dezvoltat, acesta depinzând, în mare parte, de anticorpii transferaţi intrauterin de la mamă.

În cazul în care copiii sunt alăptaţi, s-a demonstrat faptul că imunitatea va fi stimulată şi bebeluşii vor fi mai bine protejaţi împotriva microbilor şi virusurilor. Ca urmare, cel puţin în primii doi ani de viaţă, odată cu maturizarea sistemului imunitar, pot apărea o serie de infecţii bacteriene sau virale la un interval de 1-2 luni.

De asemenea, a explicat specialistul, cu cât cel mic va intra în contact cu alţi copii, cu atât mai des se va îmbolnăvi. Problema este că mulţi părinţi greşesc şi îl izolează pe micuţ atunci când se află în astfel de situaţii. Pe de altă parte, există o serie de factori favorizanţi ai episoadelor virale dese cum sunt terenul alergic în care organismul reacţionează excesiv la substanţe care nu sunt dăunătoare, precum polenul, alimentele, animalele, insectele etc.

Totodată, fumatul pe perioada sarcinii, dar şi expunerea copilului la fumat pasiv, starea de sănătate precară datorată unei alimentaţii inadecvate, boli digestive preexistente, frigul, mucegaiul, umezeala, toate acestea slăbesc sistemul imunitar.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU