Sursa foto Burtica mea

Sursa foto Burtica mea
03 August 2020
520 accesări
0 comentarii

Alăptatul copilului este una dintre cele mai importante perioade din viața unei mame. Pe parcursul a câtorva luni, un an sau mai mult se creează o legătură între cei doi. Pentru a se bucura pe deplin de aceste momente importante și a preîntâmpina o serie de probleme, proaspetele mămici trebuie să țină cont de recomandările medicilor.

Înainte de toate, mamele trebuie să fie conștiente de faptul că laptele matern este extrem de nutritiv, fiind considerat alimentul ideal pentru nou-născut. Tocmai de aceea, se spune că este necesară alăptarea bebelușului până la vârsta de șase luni, când începe diversificarea. Pentru ca bebelușul să beneficieze de o masă de cea mai bună calitate, dar mai ales o cantitate suficientă de lapte, sunt necesare atât o alimentație sănătoasă, bogată în toate principiile nutritive, cât și un mediu de viață lipsit de stres.

Specialiștii spun că în ultimele zile ale sarcinii și în primele zile de la naștere sânii secretă colostru, adică un lapte mai gros, gălbui, considerat un aliment-minune pentru bebeluși, datorită conținutului ridicat de anticorpi care protejează mucoasa intestinală a bebelușului, gâtul și plămânii. Așa că, odată cu nașterea (naturală sau prin cezariană), după ce placenta este eliminată, se eliberează hormonul numit prolactină, care stimulează secreția laptelui. După începerea alăptării, care este ideal să debuteze cât mai rapid după naștere, la 1-2 ore, sânii produc o cantitate mai mare de lapte.

În primele zile, cantitatea laptelui este direct determinată de frecvența alăptării, care nu trebuie întreruptă. Producerea laptelui matur începe de obicei la circa două săptămâni după naștere. De precizat că gustul și consistența laptelui sunt determinate de dieta mamei din ultimele ore/zile, dar și de nevoile sugarului. În medie, acesta conține 50% lipide (grăsimi), 45% carbohidrați (zaharuri) și 5% proteine.

Alăptarea copilului poate fi o adevărată provocare

În fiecare an, în perioada 1-7 august se celebrează săptămâna mondială a alăptării, pentru a încuraja alăptarea și pentru a îmbunătăți sănătatea bebelușilor din întreaga lume. Cu această ocazie, specialiștii Spitalului de Obstetrică și Ginecologie „Euromaterna” au precizat că, pe lângă crearea legăturii emoționale între mamă și copil, alăptarea la sân este esenţială pentru creșterea și dezvoltarea armonioasă a copilului. Desigur, au completat aceştia, alăptarea nou-născutului nu este un proces tocmai uşor, începutul fiind, de multe ori, o adevărată provocare. De aceea, unitatea sanitară vine în ajutor cu sfaturi legate de alăptare în cadrul cursurilor gratuite susţinute de dr. Ruxandra Ghibu. Programările pentru cursurile gratuite se fac atât telefonic, la numărul 0241.605.555, cât şi online, accesând www.euromaterna.ro, secţiunea programări online, fiind obligatorie introducerea numărului de telefon.

În concluzie, laptele matern are o mulţime de beneficii. În primul rând, acesta furnizează anticorpi esențiali pentru dezvoltarea sistemului imunitar şi protejează împotriva obezității, în timpul copilăriei. Apoi, oferă protecție împotriva astmului bronșic sau diabetului zaharat. În acelaşi timp, laptele matern reduce riscul dislipidemiilor (valori crescute ale colesterolului și trigliceridelor la maturitate).

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU