Sursa: Medium

Sursa: Medium
30 Martie 2020
573 accesări
0 comentarii

Ce facem în situații de criză, cum este cea în care ne aflăm la acest moment? Cum manageriați situația? Potrivit psihologului și psihoterapeutului Ruxandra Ghibu, de la Spitalul de Obstetrică și Ginecologie „Euromaterna”, o criză ne scoate din ordinea firească a vieții şi ne pune sub semnul întrebării modul în care trăim, proiectele noastre de viață etc. Specialistul este de părere că, dacă mintea noastră se încăpățânează să fie orientată spre viitor, dacă întâmpinăm ziua de mâine cu un plan, nu cu o nouă temă, devenim mult mai puțin vulnerabili la ce ni se întâmplă în prezentul imediat.

„În acest fel, ne afectează mai puțin veștile proaste sau stările neplăcute, dacă avem un țel și ne străduim să mai facem un pas, oricât de mic, în direcția lui sau măcar să rămânem cu mintea la el. Așadar, să nu renunțăm la proiectele pe care le-am avut înaintea crizei. Nu renunțați la planurile de concediu, la planul de a dobândi o nouă competență profesională, de a citi niște cărți pe care le-ați pus deoparte, de a învăța ceva nou. În criză, realitatea îți oferă oricâte motive dorești să nu te mai focalizezi pe sarcini, ci pe stările pe care le trăiești. Dezordinea pe care o introducem în mintea noastră, încet, dar sigur, va lăsa, însă, urme, se va internaliza și va deveni dezordinea minții noastre. Exact în această situație este necesar să ne stabilim noi înșine reguli și să ne ținem de ele cu strictețe. Regulile ne reduc din anxietate. Simțim că noi ne controlăm viața, nu stările noastre, nici conjuncturile nefericite prin care trecem. Aşadar, orice grup, că e familie sau organizație, dacă are reguli este mai coeziv”, a declarat specialistul. Psihologul consideră că această criză cu care ne confruntăm este ca un reactiv chimic, care scoate la iveală toate caracteristicile ascunse pe care le avem (fricosul devine mai fricos, narcisistul devine mai narcisist etc.). Pe de altă parte, criza, însă, oferă și șansa enormă a dezvoltării personale, a descoperirii și trăirii valorilor în care merită să credem.

Totodată, conform spuselor sale, este necesar să ne cultivăm emoţiile pozitive, în această perioadă, adică să ne imaginăm echilibrul emoțional ca pe o balanță. „Acum este dezechilibrată, emoțiile negative sunt mult mai multe și mult mai «grele» decât cele pozitive. Putem, însă, echilibra balanța, dacă ne producem mai multe emoții pozitive. O parte le obținem din perseverența în proiectele personale și profesionale, din autodisciplină, din trăirea valorilor sau acordarea de ajutor celor în nevoie”, a adăugat Ruxandra Ghibu.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU