Sursa Senso

Sursa Senso
03 Iulie 2020
708 accesări
0 comentarii

Ecografia de şold este o examinare atentă a articulaţiilor cu ajutorul căreia medicul pediatru poate analiza, pe un ecran, articulaţiile bazinului celui mic. Mai departe, aceste imagini sunt transmise cu ajutorul ultrasunetelor, care nu afectează absolut deloc micuțul, ci chiar îl pot ajuta, în cazul în care există anumite probleme de sănătate nedescoperite încă.

Majoritatea medicilor recomandă efectuarea acestei investigaţii în primele şase săptămâni de viaţă, pentru ca intervenţia asupra şoldului să fie minim-invazivă (kinetoterapie, orteze).

Specialiştii Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie „Euromaterna” afirmă că ecografia de şold este o investigaţie care permite evaluarea corectă a structurilor anatomice ale articulaţiei şoldului, inclusiv elementele cartilaginoase, ce nu pot fi vizualizate cu raze X (radiografie) la vârstă mică. „Acest tip de investigaţie ajută la stabilirea diagnosticului de displazie de dezvoltare a şoldului la nou-născut. Displazia de dezvoltare a şoldului este caracterizată prin dezvoltarea anormală a elementelor acestei articulaţii, fiindu-i caracteristică instabilitatea şoldului. Capul femurului (osul coapsei) nu se fixează în siguranţă la nivelul cavităţii osului iliac. În mod normal, această cavitate trebuie să fie ca o cupă adâncă. În şoldul displazic, cavitatea este aproape plată, ca o farfurie, ceea ce-i permite capului femurului să alunece parţial sau total în afara cavităţii. Este imperios necesară efectuarea ecografiei la toţi sugarii de sex feminin, deoarece această patologie este mai frecvent întâlnită la fetiţe. La băieţei, ecografia se face doar la cei născuţi în prezentaţie pelviană. Ecografia de şold face diagnosticul diferenţial între un şold imatur fiziologic la naştere, cu displazie de şold (luxaţie de şold, şold dislocat)”, au explicat medicii.

Aceştia au precizat că diagnosticul precoce al displaziei de şold cu ajutorul ecografiei, recomandă instituirea imediată a tratamentului în Chirurgia pediatrică şi Ortopedie. În ceea ce priveşte pregătirea pentru ecografia de şold, în mod normal, nu trebuie să faceţi nimic special pentru a pregăti copilul pentru o ecografie de şold. Aţi putea doar să-i spuneţi medicului înainte de a începe examinarea dacă bebeluşul ia medicamente.

La ce vă puteţi aştepta în timpul ecografiei? Copilul ar putea simţi o uşoară presiune, pe măsură ce transductorul se deplasează la nivelul şoldului, iar gelul folosit va fi umed şi răcoros.

Totodată, este posibil ca bebeluşul să plângă în timpul examinării, mai ales dacă este constrâns să stea nemişcat, dar acest lucru nu afectează procedura. Cum îl puteţi ajuta? Hrănirea copilului înainte, îl poate ajuta să fie mai relaxat. De asemenea, dacă sunteţi de faţă în momentul efectuării ecografiei, încercaţi să îl liniştiţi pe un ton calm şi asiguraţi-vă că vă poate vedea. Riscuri? Specialiştii „Euromaterna” spun că ecografia de şold nu implică nici un fel de risc, spre deosebire de radiografie, unde nou-născutul este supus radiaţiilor.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU