30 Martie 2017
3822 accesări
0 comentarii

Medicina de recuperare este un demers terapeutic complex medical, social şi educaţional, spun specialiştii de la centrul medical Fiziozone, care foloseşte o mare varietate de agenţi fizici şi de metode terapeutice, cu scopul de a restabili echilibrul funcţional al organismului.

Printre aceste modalităţi terapeutice se află şi elongaţia sau tracţiunea vertebrală, denumită, uneori, şi metoda de decompresie vertebrală.

„În esenţă este vorba despre aplicarea unei forţe de tracţiune asupra ţesuturilor, cu scopul de a întinde ţesuturile moi (muşchi, tendoane, ligamente) şi de a îndepărta suprafeţele articulare, pentru a amorsa procese reparatorii locale. Metoda este destul de veche, poate la fel de veche ca masajul, ţinând cont că a fost menţionată în scrierile sale şi de Hipocrat. Însă, în zilele noastre, există echipamente moderne, confortabile, prin care elongaţia vertebrală se poate executa cu maximă eficienţă şi siguranţă pentru pacient, echipamente care permit un control precis al forţei şi timpului de tracţiune şi a unghiului de aplicare a forţei de tracţiune asupra coloanei vertebrale”, explică specialiştii Fiziozone.

Care sunt indicaţiile terapeutice

Elongaţiile vertebrale se indica pentru dureri lombare şi cervicale subacute sau cronice de cauza discală (discopatii sau hernii de disc), musculoligamentară sau prin afectarea articulaţiilor interapofizare posterioare. Hernia de disc cervicală şi lombară este o indicaţie pentru aceasta terapie, dar ea nu se aplica în orice condiţii şi pentru orice hernie. Herniile cu sindrom dural sau vertebral marcat, cele hiperalgice sau cu afectare neurologica mare sunt contraindicate. Este necesară consultaţia şi recomandarea medicului specialist de recuperare înainte de a face acest tratament.

„De asemenea, afirmaţia că o elongaţie sau decompresie vertebrala «te scapă neapărat de operaţie» trebuie privită cu multă reţinere, deoarece studiile referitoare la eficacitatea acestei terapii în herniile de disc sunt controversate. Exista beneficii incontestabile ale elongaţiei vertebrale şi nu referitor doar la herniile de disc, ci şi la alte dureri de coloană, din alte cauze, mai sus menţionate. Elongaţia poate face coloana mai flexibilă, relaxează musculatura paravertebrală contractată, întinde ligamentele şi le face mai flexibile, reduce subluxaţiile care exista în articulaţiile interapofizare, cresc hidratarea discului intervertebral şi ameliorează microcirculaţia locală”, adaugă specialiştii.

Există şi contraindicaţii pentru această terapie, care privesc afecţiuni ale coloanei vertebrale şi anume: osteoporoză, tumorile maligne şi infecţiile vertebrale, discita (infecţia discului intervertebral), fracturile spinale, cifoscolioze importante, boli inflamatorii vertebrale şi contraindicaţii care ţin de alte afecţiuni interne cum sunt: hipertensiunea arterială necontrolată, insuficienţa cardiacă, anevrisme, tulburări de ritm cardiac, afecţiuni ale arterelor carotide sau vertebrale, sarcina, afecţiuni abdominale şi din sfera psihiatrică.

Cum se realizează o elongaţie vertebrală

Aceasta se poate realiza suspendând corpul în aer printr-un sistem de chingi, sau ţinând corpul parţial în imersie în apă, folosind astfel ca forţă de tracţiune propria greutate a corpului; este cea mai veche metodă de elongaţie.

„Astăzi, elongaţiile se fac din poziţia culcat, mai confortabil, pe o masă de tratament specială, care are un segment mobil, care se deplasează odată cu pacientul, anulând, astfel, forţele de frecare care apar între corpul pacientului şi masă. Forţa de tracţiune este aplicată de un dispozitiv special, computerizat, care poate fi setat să tragă cu o anumită viteză, să facă pauze între etapele de tracţiune sau să ţină forţa de tracţiune constantă, o anumita perioadă de timp, să aplice tracţiunea pe o direcţie anume, în funcţie de necesităţile pacientului. În acest fel, elongaţia devine un tratament personalizat, perfect adaptat problemei de tratat. Pe perioada terapiei, pacientul trebuie supravegheat permanent şi terapia poate fi oricând întreruptă, dacă apar reacţii neplăcute (ameţeli, dureri de cap, mici ascensiuni tensionale sau atacuri de panică)”, explică specialiştii de la Centrul medical Fiziozone.

Aceasta procedură de tratament este integrată de medicul de recuperare, singurul abilitat sa o recomande, într-un program complet de recuperare recomandat pacientului, care poate cuprinde şi alte terapii care îi augumentează efectul terapeutic sau pregătesc musculatura pentru terapie (aplicaţii calde, locale, masaj, diatermie, exerciţii fizice). Rezultatul terapeutic final depinde de tot programul recuperator, în care fiecare procedura se integrează asemeni unui „puzzle” în locul şi cu scopul ei bine ştiut.

Elongaţii vertebrale se pot realiza cu echipament performant la Clinica Fiziozone din Constanta, B-dul Alexandru Lăpuşneanu, nr. 94A, tel: 0341.999.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii