Sursa foto Intergastro

Sursa foto Intergastro
02 Octombrie 2020
1077 accesări
0 comentarii

Endoscopia digestivă este extrem de importantă în diagnosticul bolilor digestive. Aceasta este folosită atunci când medicul doreşte să identifice diverse afecţiuni ale tubului digestiv, care nu pot fi descoperite ecografic.

Endoscopia este o investigaţie prin intermediul căreia medicii utilizează un tub de vizionare, pentru a obține o vedere de aproape a interiorului corpului. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, când medicii spun endoscopie, înseamnă că se uită în tractul digestiv. În ce situaţii se fac astfel de recomandări? În general, medicii fac endoscopie pentru a găsi și trata frecvent problemele din esofag, stomac, intestin și rect. Chiar dacă nu aveți simptome, specialiștii pot face endoscopie pentru a detecta probleme grave, precum cancerul de colon, care poate fi tratat, dacă este descoperit la timp.

Potrivit dr. Elena Petrovici, medicii pot folosi endoscopia pentru a afla de ce aveți anumite simptome, pentru a trata anumite probleme folosind unelte mici care se pot încadra prin endoscop. În același timp, medicul va putea vedea probleme precum: roşeaţă, plăci deschise (ulcere), umflătură, creșteri neobișnuite. Straturile interioare ale sistemului digestiv (cu excepția părții inferioare a anusului) nu au nervi care simt durere, așa că nu veți simți durere chiar dacă nu dormiți în timpul acestor teste.

Ca și timp, endoscopia durează aproximativ 15-30 de minute, iar imediat după aceea, vă veți simți normal. „Endoscopia digestivă este recomandată şi în caz de arsuri retrosternale, tulburări de deglutiţie, greaţă sau vărsături persistente, durere abdominală de cauză neexplicată. Pe lângă acestea, există indicaţii de endoscopie şi în caz de hemoragie digestivă superioară sau inferioară, tulburări de tranzit intestinal recent apărute (constipaţie, diaree), anemie feriprivă sau de cauză neexplicată, scădere în greutate de cauză necunoscută. Totodată, investigaţia este utilizată în scop de monitorizare (urmărire) în caz de leziuni cunoscute de la nivelul tubului digestiv (varice esofagiene şi gastrice, polipi, diverticuli)”, a explicat medicul. În unele cazuri, se recomandă endoscopia pentru urmărirea evoluţiei stomacului operat (care are risc de a dezvolta cancer gastric după zece ani de la operaţie).

Desigur, sunt şi situaţii în care endoscopia se face în scop de tratament, pentru extragerea de corpi străini înghiţiţi, dilatarea sau montarea de stenturi în cazul stenoze esofagiene, ligatura varicelor esofagiene, injectarea de adrenalină, în cazul ulcerelor cu vas vizibil sau extirparea de polipi.

Nu în ultimul rând, cea mai importantă etapă este cea de prevenţie a bolilor sau descoperirea lor în stadiu incipient. Din acest motiv, endoscopia digestivă poate fi efectuată la pacienţii asimptomatici, ca metodă de screening, mai ales la persoanele cu risc crescut de a dezvolta anumite boli.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU