Sursa foto: Cup Solidale

Sursa foto: Cup Solidale
03 Februarie 2020
1884 accesări
0 comentarii

Dacă ţinem la sănătatea noastră, trebuie să acordăm o atenţie specială şi pielii noastre. La ora actuală, pielea poate fi examinată cu mijloace extrem de moderne, non-invazive, care oferă o imagine complexă asupra aspectului pielii, oferind un diagnostic precis în evaluarea leziunilor cutanate ale pacientului cu ajutorul dermatoscopiei.

Practic, dermatoscopia reprezintă examinarea leziunilor cutanate cu un instrument specializat numit dermatoscop. Acest instrument este format dintr-un sistem optic asemănător unei lentile, la care este ataşată o sursă de lumină, similar funcţiilor microscopice.

Potrivit dr. Corina Burcut, dermatoscopul este un instrument ce utilizează tehnologie avansată, foarte util medicilor dermatologi, ce vine în sprijinul acestora cu o acurateţe crescută în diagnosticarea melanomului malign al pielii, precum şi a leziunilor pigmentare ce pot fi benigne, fără a mai fi necesară prelevarea de probe pentru biopsie.

„Dermatoscopia permite diferenţierea leziunilor pigmentare (de tip negi, aluniţe) de cele ne-pigmentare, precum şi a leziunilor maligne de cele benigne. Acest lucru face posibilă depistarea precoce a melanomului malign şi într-un stadiu curabil. Cu ajutorul detaliilor pe care le oferă în examinarea leziunilor cutanate, dermatoscopia este folosită pentru investigarea: negilor benigni sau atipici, melanoamelor, carcinoamelor bazocelulare, dermatofibroamelor, keratozelor seboreice, tumorilor vasculare sau leziunilor pielii. De asemenea, procedura poate fi de folos în tratarea exciziilor şi a oricăror modificări ale unei leziuni cu sau fără pigment. Mai rar, este utilizată în cazul unor afecţiuni ale părului şi scalpului (diferite tipuri de alopecii, sindroame genetice)”, afirmă medicul.

Dr. Burcut a precizat că dermatoscopia poate aduce argumente în plus care să justifice excizia chirurgicală a unei leziuni cutanate. Metoda ajută la examinarea atentă şi completă a pacientului, care se prezintă la cabinetul dermatologic.

Aparatul poate deosebi o leziune benignă de una malignă

De aceea, este esenţial să vă prezentaţi la un consult la medicul dermatolog atunci când observaţi o modificare a aspectului pielii, care poate părea că s-a dezvoltat brusc şi cu modificări de pigment. Cu această ocazie, specialistul poate investiga în detaliu cu ajutorul dermatoscopului natura afecţiunii pielii şi poate determina dacă este vorba despre o cauză infecţioasă sau dacă leziunea este benignă ori malignă.

Spre exemplu, a subliniat medicul, o leziune malignă depistată timpuriu poate fi un avantaj major în recuperarea pacientului. În acelaşi timp, folosirea dermatoscopului permite obţinerea unei imagini mult mai exacte decât examinarea cu ochiul liber a regiunii de piele afectată. În majoritatea cazurilor, medicul obţine o informaţie mult mai precisă asupra formaţiunilor aflate pe microstructura pielii şi suficiente pentru a face diferenţa între formaţiunile periculoase, de cele inofensive. Bineînţeles, există şi cazuri complicate, în care, chiar şi după examenul dermatoscopic, medicul nu poate da un diagnostic final. În situaţia în care dermatologul depistează semne ce prevestesc apariţia unui cancer de piele, vă poate fi recomandată efectuarea unei biopsii sau îndepărtarea leziunilor pe cale chirurgicală. Apoi, după metoda de intervenţie recomandată, specialistul va reţine un fragment de ţesut pentru efectuarea testului histopatologic, în urma căruia va putea fi stabilit atât diagnosticul final, cât şi tratamentul necesar.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU