13 Mai 2024
30 accesări
0 comentarii
Amigdalita este destul de des întâlnită la copii deoarece ei sunt mai sensibili la viruşi şi la microbi decât adulţii. Chiar dacă extirparea amigdalelor ar fi soluţia evitării îmbolnăvirii şi a complicaţiilor, medicii recomandă intervenţia chirurgicală doar în anumite condiţii.

Amigdalele sunt organe limfatice asemănătoare ganglionilor limfatici care au un rol imunitar deosebit de important. Acestea sunt amplasate în aşa fel încât să formeze o barieră împotriva agresiunii viruşilor şi a microbilor care ajung la nivelul gâtului prin alimentaţie sau prin inspirarea aerului infectat. În acest fel, microbii sunt împiedicaţi să pătrundă în organism pe cale gastrică sau pe cale respiratorie. Amigdalele se inflamează în momentul în care copilul inspiră aer infectat sau are contact apropiat cu o persoană bolnavă, consumă alimente reci cum ar fi sucurile abia scoase din frigider sau îngheţata. Un alt factor de risc ar putea fi şi aerul condiţionat, pentru care se recomandă curăţarea periodică a filtrelor. Medicii spun că simptomele amigdalelor infectate sunt febra, frisoanele, astenia, durerile de cap sau stările de greaţă. Dr. Cristina Mihai, şefa secţiei de Pediatrie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanțaa declarat că amigdalita poate apărea la orice vârstă şi este contagioasă, mai ales în situaţia în care nu se păstrează o igienă corespunzătoare.
Dr. Cristina Mihai ne-a explicat că amigdalita netratată poate duce la complicaţii pe termen scurt, dar şi pe termen lung. „Cei mici pot avea convulsii febrile, hipertermie, vărsături, deshidratare, dar şi dureri abdominale determinate de limfadenita mezenterică. Aceştia pot face adenopatie subangulomandibulară, atunci când se umflă nu numai ganglionii de la nivelul gâtului, ci şi cei din burtică. Pe termen lung pot fi afectaţi şi rinichii“, a precizat medicul. Totodată, foarte multe amigdalite sunt virale şi nu necesită tratamentul cu antibiotice, dar sunt şi amigdalite bacteriene. „Acestea din urmă sunt declanşate, în general, de streptococul betahemolitic de grup A, microbul care poate determina faringo-amigdalita cu puroi, pentru care este necesar tratamentul cu antibiotic, prescris numai de medic în urma unui consult şi a unor analize de laborator“, a afirmat medicul pediatru. Cât despre extirparea amigdalelor, medicul pediatru a ţinut să precizeze că amigdalele au rol protector şi de aceea intervenţia ar trebui realizată doar ca ultimă soluţie, în cazurile grave şi numai la recomandarea specialistului. „Operaţia de amigdalită este indicată, de obicei după mai mult de 7 - 8 îmbolnăviri într-un singur an. De asemenea, poate fi nevoie de intervenţie chirurgicală dacă amigdalele sunt foarte mari şi ajung să afecteze deglutiţia, să obstrucţioneze căile respiratorii sau să determine tulburări de oxigenare a creierului. Indicaţia se face numai de către medicul orelist“, a menţionat dr. Cristina Mihai.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU