26 Noiembrie 2019
700 accesări
0 comentarii

Este evident că venirea pe lume a unui copil este cea mai mare bucurie în viaţa unei familii. Pentru ca cel mic să fie cât mai sănătos, părinţii trebuie să îi facă, periodic, câte un set de analize, care sunt extrem de importante pentru prevenirea unor boli ce pot apărea imediat după naştere sau mai târziu. Dr. Melania Tudor, medic de familie spune că există unele analize obligatorii la naştere, precum şi altele opţionale, care rămân la latitudinea parinţilor, dacă le fac sau nu.

În primă fază, este nevoie de un screening neonatal, care este extrem de important pentru sănătatea micuţului. Imediat după naştere, medicii apelează la tot felul de teste şi analize pentru a se asigura că bebeluşul nu a moştenit anumite boli genetice ce i-ar putea periclita sănătatea sau că nu suferă de boli frecvente la această vârstă, care necesită îngrijiri medicale imediate.

Multe dintre bolile care sunt depistate cu ajutorul analizelor sunt metabolice, numite şi erori înnăscute ale metabolismului şi sunt considerate periculoase, deoarece interferează cu capacitatea organismului de a procesa nutrienţii primiţi din alimentaţie şi cu producerea energiei în organism.

Alte boli care sunt depistate prin astfel de teste sunt cele genetice. Și părinții pot transmite bebelușilor gene bolnave şi, odată cu ele, şi boli ereditare, fără ca ei să sufere de unele sau să ştie că sunt purtători ai unor astfel de gene.

„Cele mai multe analize făcute nou-născuţilor sunt minim invazive şi se referă la recoltarea unei mostre de sânge şi analizarea ei în laborator. Prin testarea sângelui, medicii identifică o mulţime de boli, unele dintre ele foarte rare, care ameninţă sănătatea şi viaţa nou-născuţilor, cum ar fi hipotiroidismul congenital. Acesta este unul dintre cele mai frecvente diagnostice date în urma testelor la nou-născuţi. Tiroida celor mici nu secretă suficienţi hormoni, ceea ce poate duce la retard mental şi probleme în dezvoltarea creierului. Dacă este depistată din timp, boala poate fi, însă, tratată cu ajutorul medicamentelor, fără efecte secundare”, a subliniat medicul.

Apoi, există fenilcetonuria, care este o boală genetică în care nou-născutului îi lipseşte din organism o enzimă, ceea ce pune probleme în alimentaţie. Mai grav este că bebeluşul care are fenilcetonurie poate suferi de retard mental, dacă boala nu este diagnosticată şi tratată.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU