28 Noiembrie 2017
2967 accesări
0 comentarii

Infertilitatea este definită ca fiind incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil, după o serie lungă de raporturi sexuale regulate şi neprotejate. Specialiştii în domeniu susţin că aproximativ 15% dintre cuplurile de vârstă reproductivă sunt infertile, motiv pentru care reprezentanţii Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie „Euromaterna” au abordat la sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul unui eveniment ce s-a derulat la hotelul „Ibis”, tema „Fertilitatea de cuplu”.

„Există o şansă! Trebuie doar să o găsim împreună! Pare complicat, dar îţi vom explica pe îndelete ce înseamnă fiecare etapă în parte şi cum ne putem alege scopul comun- copilul pe care ţi-l doreşti!”, susţin aceştia.

Potrivit dr. Daniela Shawi şi dr. Elena Cupşa, medici specialişti la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie „Euromaterna”, aici pot fi efectuate consultaţii de infertilitate, sub îndrumarea medicului ginecolog şi individualizat fiecărui caz în parte. În acelaşi timp, pot fi stabilite investigaţiile necesare stabilirii cauzelor de infertilitate. Ca urmare, medicul vă poate recomanda, în urma discuţiei cu dumneavoastră, testele de laborator necesare, paşii tratamentului şi opţiunile care vi se potrivesc.

În privinţa partenerilor de viaţă, ei trebuie să facă o spermogramă, testarea fragmentării ADN-ului de la nivelul spermatozoizilor şi în cazul în care se aprofundează cu analize specifice. În cazul reprezentantelor sexului frumos, la acestea se începe cu efectuarea culturilor de col şi cu testarea rezervei ovariene, urmând apoi monitorizarea ovulaţiei, testarea cavităţii uterine, a trompelor şi o serie întreagă de investigaţii adaptate, pentru fiecare caz în parte.

Tratamentele de infertilitate ce fac parte din programul de Reproducere Umană Asistată (RUA) sunt, de fapt, nişte proceduri medicale prin care un cuplu este ajutat să procreeze. Acestea constau în stimulare ovariană şi monitorizare, inseminare intrauterină (IUI), fertilizare in vitro (FIV), injecţie intracitoplasmatică (ICSI). La toate acestea se adaugă tratamentul medicamentos individualizat şi adaptat în funcţie de rezultatele clinice şi de laborator ale cuplului. Apoi, are loc urmărirea ecografică a numărului de foliculi ovarieni şi a dimensiunilor acestora, putând stabili momentul ovulaţiei şi, deci, perioada optimă pentru obţinerea unei sarcini în cursul unui tratament de infertilitate.

Un alt pas, au precizat cei doi medici, face referire la inseminarea intrauterină, când se procedează la introducerea spermei preparate în cavitatea uterină.

În ceea ce priveşte fertilizarea in vitro, aceasta implică fertilizarea în laborator a ovocitelor, cu spermatozoizii partenerului sau donatorului, obţinerea embrionilor, cultivarea lor în incubatoare, între trei şi cinci zile şi apoi transferul embrionului în uterul mamei. Cert este că pacienta se adresează clinicii şi în urma consultului se stabilesc investigaţiile necesare. Apoi, se decide în funcţie de rezultatul acestor investigaţii varianta de tratament cu cele mai bune rezultate şi dacă varianta este procedura de fertilizare in vitro, atunci se întocmeşte un dosar medical pe baza analizelor efectuate şi, eventual, completate cu alte investigaţii necesare.

Trebuie precizat că intrarea în programul propriu-zis se face într-o anumită zi a ciclului menstrual, în funcţie de tipul de protocol stabilit de medicul curant. Mai mult decât atât, embrionii viabili în exces pot fi crioconservaţi la solicitarea cuplului, în vederea unui transfer ulterior. Uneori, au mai spus cei doi specialişti, din motive medicale se crioconservă toţi embrionii viabili, urmând ca embriotransferul să aibă loc într-un ciclu ulterior, după pregătirea endometrului.

Totodată, se poate apela şi la injecţia intracitoplasmatică, adică la cel mai nou şi performant procedeu, recomandat în cazuri în care nu s-a obţinut fertilizarea anterior sau rata de fertilizare a fost mică.

Trebuie adăugat că prevenirea infertilităţii se poate face prin adoptarea unui regim de viaţă cât mai sănătos, informare şi desigur, testarea rezervei ovariene.

Pentru mai multe detalii şi programări, apelaţi numărul de telefon 0241.605.555.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU