14 Septembrie 2015
1620 accesări
0 comentarii

O confuzie frecventă pe care o fac femeile este cea între fibrom uterin şi cancer. Este o greşeală, a subliniat dr. Mihaela Anca Dobre, medic primar obstetrică-ginecologie. „Confuzia apare din cauza terminologiei medicale: tumora poate să fie benignă sau malignă. Dar femeile aud «tumoră» şi o asociază imediat cu malignitatea, ceea ce nu este aşa. Fibromul este o formaţiune tumorală benignă“, a explicat medicul.

Fie că este vorba despre un singur nodul fibromatos sau de mai mulţi în uter, se impune consultarea unui specialist, căci poate avea urmări asupra organismului.

„În funcţie de poziţie, fibromul poate să modifice menstruaţia, de exemplu, care poate să fie abundentă sau îndelungată, iar femeia să devină anemică”, a explicat dr. Mihaela Anca Dobre.

Medicul va stabili modalitatea terapeutică - medicamentoasă sau intervenţie chirurgicală -, după consultarea pacientei, în funcţie de poziţionarea fibromului, de dimensiune, de numărul acestora, dar şi de vârsta pacientei.

„Fibroamele de pe exteriorul peretelui uterin sunt cel mai uşor de scos; cu cât sunt mai aproape de cavitatea uterină, intervenţia este mai dificilă. Iar vârsta este un factor care ne spune dacă putem să facem o intervenţie radicală sau nu, căci se poate ajunge şi la histerectomie (extirparea uterului) - de exemplu, în cazul uterului fibromatos, când sângerările nu pot fi stăpânite altfel. Din fericire, în prezent există şi metode conservatoare. De exemplu, există dispozitive intrauterine, nişte cip-uri, care eliberează progesteron pentru echilibrarea balanţei. Pentru că fibromul apare întrucât organismul secretă mai mult estrogen decât are nevoie. În acest mod, se urmăreşte protejarea uterului, căci fibromul nu mai creşte”, a precizat specialistul.

Ce efecte are histerectomia

Există prejudecăţi potrivit cărora o femeie care are uterul scos nu va mai putea avea relaţii sexuale ca înainte. Integritatea femeii nu este însă afectată de această intervenţie, punctează medicul.

„Există această percepţie, atât a femeilor, cât şi a bărbaţilor, că, dacă i s-a scos uterul, nu mai poate avea relaţii sexuale. Dar ei nu vin la consultaţii, pentru a li se explica. O femeie cu histerectomie poate avea o viaţă de cuplu mai bună ca înainte. Mi s-a întâmplat ca femeile să-mi ceară bilet dublu post operator, adică să nu ştie soţul că este histerectomizată. Este o problemă de cultură şi de voinţă”, mai spune medicul.

Cum rezolvăm problema menstruaţiei

Pentru a nu lăsa fibromul să se mărească şi pentru a rezolva problema menstruaţiilor abundente, medicul vorbeşte despre un dispozitiv care vine să echilibreze balanţa.

„Mirena este un dispozitiv de forma unui sterilet, un medicament care protejează fibromul. Acesta micşorează menstruaţiile şi nu lasă fibromul să crească. Acest dispozitiv este setat pentru cinci ani, iar costul lui este de 500 de lei.

La tinere, se poate implanta un dispozitiv cu un gramaj mai mic, pentru o perioadă de trei ani”, a completat medicul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Florentina BOZÎNTAN