26 Noiembrie 2020
469 accesări
0 comentarii

Multe femei sunt diagnosticate cu chist ovarian, adică o formaţiune asemănătoare unei pungi cu conţinut lichid, situată în interiorul sau pe suprafaţa ovarelor. Potrivit dr. Mihai Hriţcu, chisturile ovariene funcţionale apar datorită ovulaţiei. De ce? Pentru că orice folicul ovarian mai mare de doi centimetri poate fi numit chist ovarian. Desigur, ele pot varia foarte mult în dimensiune (uneori pot fi de dimensiuni foarte mari) şi în etiologie.

„Partea bună este că cele mai multe chisturi ovariene sunt de natură benignă (necanceroase). Totuşi, unele dintre ele pot cauza probleme precum eclatarea (ruptura), torsiunea, sângerări şi dureri pelvine. În unele cazuri, este necesară intervenţia chirurgicală pentru îndepărtarea lor. Chisturile ovariene sunt foarte frecvente şi pot fi întâlnite la femeile de toate vârstele. Majoritatea femeilor vor avea un chist ovarian la un moment dat în perioada de reproducere. Deşi sunt mai puţin frecvente la femeile aflate în menopauză, acestea pot reprezenta o problemă de sănătate mai importantă”, a explicat medicul.

Cele mai frecvente tipuri sunt chistul funcţional (sau simplu), chistul endometriozic, chistul dermoid. Specialistul a precizat că toate aceste chisturi ovariene sunt de cele mai multe ori asimptomatice şi sunt descoperite accidental la un control ginecologic de rutină sau la o ecografie pelvină.

Uneori, pot exista anumite simptome cum ar fi: dureri pelvine, disconfort abdominal, dureri în timpul contactului sexual. În plus, unele chisturi ovariene pot da complicaţii cum ar fi: torsiunea de ovar şi ruptura de chist ovarian, care se manifestă, în special, prin dureri abdominale intense brusc apărute.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU