Foto: shr32.u

Foto: shr32.u
29 Iulie 2020
938 accesări
0 comentarii

Chiar dacă acest lucru nu ne este deloc pe plac, uneori simţim că avem un gust amar şi neplăcut în gură. Unii au tendinţa de a ignora situaţia, mestecă o gumă, o bomboană mentolată şi au impresia că au rezolvat situaţia. Din nefericire, a precizat dr. Diana Gheorghe, gura amară poate fi rezultatul mai multor afecţiuni medicale şi nu numai.

„De exemplu, o persoană poate lua, la un moment dat, anumite medicamente ce pot interfera cu simţul gustativ, ceea ce duce la apariţia unei senzaţii neplăcute în gură. De regulă, această senzaţie nu durează mult timp şi poate fi îmbunătăţită atunci când cauza care stă la bază este remediată. Termenul medical folosit este disgeuzie, o alterare a simţului gustativ, care poate conduce la apariţia unei senzaţii neplăcute în gură, un gust de la metalic, la sărat sau amar. Desigur, severitatea gustului amar poate varia, de la o persoană la alta. În acelaşi timp, disgeuzia poate fi cauzată de o serie de infecţii, inflamaţii sau alţi factori de mediu”, a explicat dr. Diana Gheorghe.

Medicul a afirmat că gustul amar poate apărea brusc sau poate apărea însoţit de alte simptome, care variază în funcţie de boală sau de tulburarea de care suferă o persoană. Dintre simptomele care pot însoţi acest gust amar, amintim respiraţia urât mirositoare, sângerarea gingiilor, uscăciunea gurii, salivarea excesivă. Acestora li se adaugă simptomele asemănătoare gripei, precum oboseala, febra, durerile în gât, durerile de cap, nasul înfundat, amigdalele umflate sau inflamate, vărsăturile etc.

Mai rar, gustul amar din gură poate indica o afecţiune gravă care poate pune viaţa în pericol. În acelaşi timp, alergiile şi nasul înfundat, paralizia, gingivita, inflamaţia limbii, polipii nazali, infecţiile glandelor salivare, boala autoimună ce cauzează uscăciunea gurii şi a ochilor, răceala, faringita, deficitul de zinc, boala de reflux gastroesofagian sunt alte afecţiuni ce pot provoca gustul amar.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU